Hrana i piće

"Njuškalo" pokazuje svježinu mesa

"Njuškalo" pokazuje svježinu mesa
Foto: N.N. | "Njuškalo" pokazuje svježinu mesa

Kineski stručnjaci izumili su "njuškalo za svježinu", pomoću kojeg će potrošači moći da utvrde koliko je svježe meso koje namjeravaju da kupe ili skuvaju.

Istraživači iz Kineske korporacije za svemirsku nauku i tehnologiju, koja je najveći proizvođač raketa u zemlji, osmislili su ručni uređaj namijenjen domaćinstvima i ostalim kupcima na tržištu prehrambenih proizvoda.

"Njuškalo za svježinu" je elektronski uređaj koji određuje svježinu mesa.

Izum se zasniva na senzorima i mjernim tehnologijama koje već dugo služe projektilima, raketama i svemirskoj opremi, kako ističe "Čajna dejli".

Potrebno je samo otvoriti uređaj i instalirati aplikaciju na mobilnom telefonu i staviti aparat blizu mesa na desetak sekundi.

"Njuškalo za svježinu" povezano je sa mobilnim uređajem putem "blututa". Uređaj mjeri prisutnost amonijaka i drugih organskih jedinjenja kako bi utvrdio bakteriološku aktivnost u svježem mesu.

"Njuškalo" zatim analizira rezultate i očitava ih na telefonu.

Ovaj uređaj može se koristiti za skoro svaku vrstu mesa - uključujući svinjetinu, govedinu, ovčetinu, piletinu, pa i ribu.

Prva verzija uređaja je od 80 do 90 odsto precizna, a dalje nadogradnje hardvera i aplikacije povećaće tačnost procjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije