Hrana i piće

Novi brend francuskih restorana - "pripremljeno kod nas"

Novi brend francuskih restorana - "pripremljeno kod nas"
Novi brend francuskih restorana - "pripremljeno kod nas"

PARIZ - Jela u francuskim restoranima od jula imaće oznaku o načinu njegove pripreme odnosno da li su u potpunosti spremljena u kuhinji dotičnog restorana ili ne.

Prošlogodišnji prijedlog o uvođenju novog brenda u francuskim restoranima "spremljeno u našoj kuhinji" od petka je postao stvarnost u Francuskoj bez obzira na protivljene jednog broja vlasnika ugostiteljskih objekata.

Naime, dekret o stupanju na snagu uvođenja deklaracije u restoranima "pripremljeno kod nas" objavljen je 7. maja u Francuskoj, prenosi list Figaro.

"Ciljevi uvođenja deklaracije o načinu pripreme jela u restoranima je odavanje priznanja jelima koja su pripremljena u cjelini na licu mjesta, kao i davanje tačne informacije klijentima o porijeklu posluženog jela", objasnila je Karol Delž, državna sekretarica za trgovinu, domaću radinost, potrošnju i socijalnu solidarnost.

Jelo koje nosi takvu oznaku mora da je u potpunosti pripremljeno na licu mjesta, i to od svježih proizvoda.

Isključena je mogućnost korišćenja zamrznutog voća, povrća i mesa, kao i polugotovih proizvoda.

Jedino je dozvoljena upotreba tijesta, hljeba i sira napravljenih van kuhinje restorana.

Pojedeni ugostitelji smatraju da pripremanje hrane na ovoj način nije dovoljno ekonomski isplativo, jer ljuštenje i sjeckanje voća i povrća na licu mjesta zahtijeva dosta vremena ili dodatnu radnu snagu.

Osim toga, restorani koji su udaljeni od pijaca i prodavnica sa svježim voćem i povrćem, kao zimski centri, na primjer, nemaju mogućnost da na ovaj način pripremaju hranu i oni će izgubiti oznaku domaća radinost.

Od jula će svi ugostiteljski objekti biti u obavezi da tačno deklarišu način pripreme jele, da li je spremljenio na licu mjestu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije