Hrana i piće

Portret namirnice: Krompir

Portret namirnice: Krompir
Portret namirnice: Krompir

Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, prinos mu je veliki, zastupljen je u prehrani tokom čitave godine, prihvatljive je cijene, zasitan je, a može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine.

Krompir (lat. solanum tuberosum)  je jednogodišnja zeljasta biljka i jedna je od najraširenijih namirnica na svijetu.  Postoji više od 1.000 vrsta krompira.  Donijeli su ga španski moreplovci prije nešto više od 400 godina iz brdskih predjela Perua.

Vijekovima je  uzgajan kao ukras kojim su se za vrijeme zabave kitile visoke ličnosti, pa čak i kraljevi. Do upotrebe krompira kao namirnice koja se svakodnevno jela došlo je zbog povremene neimaštine i gladi. Krompir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih doba - dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata (škroba). Evropljani jedu čak duplo više krompira nego Amerikanci.

Energetska vrijednost krompira iznosi samo 86 kcal na 100 g obroka (kuvani krompir).

Kuvati ga neoguljenog

Vrijedan je izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalijuma, magnezijuma, fosfora, željeza, mangana i kalcijuma. Prilikom termičke obrade namirnica vitamin C se velikim dijelom razara, dok se u krompiru gubi tek ako se kuva oguljen i narezan. Kada se krompir kuva u kori, sačuvana je trećina vitamina C, a pečen u kori gubi ga neznatno. Vitamini i minerali nalaze se u kožici krompira i neposredno ispod nje, zbog čega se preporučuje guliti samo tanki sloj ili ga kuvati i peći neoguljenog.

Mladi krumpir sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba.

Pomaže kod reumatizma

Krompir po svom sastavu sadrži tvari koje odlično djeluju na čovjekovo zdravlje te liječe bolesti kao što su giht i reuma. U narodnoj medicini krompir se upotrebljava kao pomoćno ljekovito sredstvo kod reumatizma, upale zglobova, glavobolje, visoke temperature, opekotina, ozeblina, u obliku kaše od oguljenog, prijesnog krompira. Kod problema sa sluznicom želuca upotrebljava se sok od krompira. Sok od krompira dobija se tako da se krompir oguli, sitno nariba i sok iscijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije