Hrana i piće

Portret namirnice: Mahune

Portret namirnice: Mahune
Portret namirnice: Mahune

Sezona mahuna je u punom jeku od jula do septembra, a iako su nam one dostupne cijele godine u smrznutom ili konzervisanom obliku, svježe mahune sigurno su najbolji izbor kada je u pitanju spremanje jela.

One spadaju u grupu mahunarki, a kao i mnoge druge grahorice potiču iz Srednje i Južne Amerike.

Mahune su bogate bjelančevinama i ugljikohidratima, imaju nešto malo masti, a čak 90 odsto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu energetsku vrijednost. Zato se i preporučuju kod više vrsta dijeta.

Mahune su bogate vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijumom, magnezijumom, željezom, kalijumom, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom. Zbog pregršt važnih nutrijenata koje sadrže, mahune imaju niz pogodnosti za zdravlje - snižavaju holesterol, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pomažu kod astme, artroze i reumatoidnog artritisa. One su zbog vitamina K koji se u njima nalazi vrlo dobre za zdravlje kostiju. Odlično se u jelima slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s bijelim lukom, koprom i kimom.

Ne kupujte žilave

Kada kupujete svježe mahune, bez obzira na vrstu, morate obratiti pažnju na određene stvari. Spolja moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu boju. Moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati utisak mlohavosti i žilavosti. Takođe, pripazite da nemaju "žicu", odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njenoj dužini nema žilavu sponu, koju je gotovo nemoguće skuvati.

Dobro podnose zamrzavanje

Prije spremanja u zamrzivač, u kojem mogu trajati i do dvije godine, odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube mnogo na kvalitetu. Svježe mahune u frižideru možete čuvati tri dana, ali ih nemojte prati prije kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije