Hrana i piće

Portret namirnice: Matovilac

Portret namirnice: Matovilac
Portret namirnice: Matovilac

Matovilac (lat. valerianella locusta) je niska, obično jednogodišnja biljka koja se sije u kasnu jesen, jer dobro podnosi zimu te se bere u rano proljeće kao "prva" salata.

Vrlo je dobar izvor vitamina C i željeza, a može sadržavati i do 10 puta više vitamina nego ostale salate glavatice. Najčešće se poslužuje uz jela od ribe i bijelog mesa te kao vrlo zanimljiv dodatak šarolikoj paleti salata i sendviča.

Kao niskoenergetska namirnica, ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće na živce, vjerovatno zbog sadržaja valerijanske kiseline. Postoje dva oblika: "velik" ili "širokolisni" te tamniji, kompaktniji "zeleni" tip, koji je popularan u zapadnoj Evropi, ali je manje plodan.

Listovi su ovalni, glatke ivice i sa vrlo sitnim dlačicama. U generativnoj fazi razvije se razgranata cvjetna stabljika sa sitnim plavičasto-bijelim cvjetovima. Matovilac je biljka blage klime, otporna na niske temperature.

Vitaminska bomba

Kao i drugo lisnato povrće, matovilac sadrži hlorofil, a centralni atom u molekuli hlorofila je magnezijum, jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu koji povećava otpornost na stres, jača srce i spečava oštećenja srca. Matovilac obiluje vitaminima A i C te je bogat izvor željeza i kalijuma. Takođe, ne treba zanemariti povoljan odnos kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji sadrži matovilac, a koji doprinosi uravnoteženom dnevnom unosu ovih makrominerala.

 Zahvaljujući i folnoj kiselini, matovilac je izvrstan prilog salatama, posebno za žene. Dodatno sadrži i ostale vitamine B grupe i beta karoten (vitamin A) te zajedno s vitaminom C pozitivno utiče na nervni sistem.

Dobar uz bijelo meso

Matovilac se preporučuje za jačanje cijelog organizma. Od njega možete pripremiti ukusne salate, pa je tako odličan u kombinaciji sa ostalim salatama i raznim drugim aromatičnim travama, kao što su peršun, korijander i bosiljak. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijelog mesa. Najukusniji je tek ubran iz bašte, a ukoliko ga predugo držite u frižideru, gubi na kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije