Hrana i piće

Portret namirnice: Stevija

Portret namirnice: Stevija
Portret namirnice: Stevija

Stevija (Stevia rebaudiana bertoni) je višegodišnji zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti i do metar u visinu.

U listovima stevije nalazi se osam različitih glikozida. Svježe lišće ima ugodan slatki ukus zbog glikozida steviozida, od kojih je najznačajniji steviozid, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi od šećera, dok je osušeno lišće stevije 30-40 puta slađe.

Zato su je Guarani (južnoamerički domoroci) nazivali list slatkog meda. Istraživanja su pokazala da tijelo ne probavljuje te slatke glikozide i oni se ne pretvaraju u glukozu, te je zato njezin GI = 0. Najvažniji nutrienti su K, Ca, Cr, Fe, Mg, proteini, beta karoteni, polifenoli, tanini i puno hlapivih ulja.

Krajem 19. vijeka steviju je "otkrio" botaničar Bertoni i tako omogućio njen uzgoj i u drugim krajevima svijeta.

Ona je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na ukus, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu kolača).

Uzgoj stevije i priprava zaslađivača jednostavni su i jeftini postupci. To je grmolika biljka koja se sadi u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvjetanja, beru se listovi i suše na suncu nekoliko dana.

Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude sa povišenim pritiskom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.

Stevija dobra protiv akni

I kozmetička industrija je počela da koristi steviju jer je utvrđeno da ima vrlo povoljno djelovanje na kožu jer je omekšava i čini glatkom zbog čega se koristi za pripremu maski za lice, osobito protiv mladenačkih akni.

Ako se doda u sapun i druga kozmetička sredstva, ima vrlo povoljno djelovanje na dermatitis, ekcem, seboreju, crvene mrlje i tako dalje.

Čokolada sa stevijom

Osim napitaka u kojima je stevija zamijenila šećer, u posljednje su se vrijeme pojavile i žvakaće gume, keks i čokolada sa stevijom. Budući da se ona najbolje slaže s gorkastim ukusima, odlično se uklopila u tamne čokolade s visokim udjelom kakaoa.

Kako se čini, stevija će s godinama koje dolaze biti sve prisutnija na našim jelovnicima. Inače, budući da su druga umjetna sladila zabranjena u Japanu, ona je tamo veoma popularna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije