Hrana i piće

Portret namirnice: Tapioka

Portret namirnice: Tapioka
Portret namirnice: Tapioka

Tapioka (lat. Tapioca) je skrob izvađen iz korijena manioke, biljke porijeklom iz Brazila, gdje je poznata kao mandioca.

Uzgoj biljke proširio se širom Južne Amerike i Afrike, a raste i u drugim tropskim krajevima, kao što su Indonezija i Australija, dok je postala popularna u kuhinjama cijelog svijeta.

Tapioka ima neutralan okus, ne sadrži masti, ni proteine, a sadrži 80 odsto probavljivog skroba i odlična je za sve one koji ne podnose gluten, jer ga ne sadrži. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje jela, za pripremu pudinga, slatkih deserata, slatkih napitaka, čorbi, sosova i slično. Najviše se upotrebljava u japanskoj, brazilskoj, indijskoj i drugim kuhinjama svijeta.

Tapioka se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Najčešće se prodaje u obliku perli, koje mogu varirati u veličini od jednog do osam milimetra u prečniku. Prodaje se i u pahuljicama i prahu, koji se obično koristi za zgušnjavanje sosova ili čorbi.

Radi se o suvom proizvodu koji može biti pohranjen na neodređeno vrijeme dok je  čvrsto zatvoren, na hladnom i tamnom mjestu. Perle i prah tapioke najčešće su bijele boje, ali perle mogu biti obojene u bilo koju boju.

Upotreba         

Tapioka se mora namočiti, a zatim kuvana u tekućini napraviće gel, pa se dodaje hrani prije kuvanja. Prije kuvanja je neprozirna, ali postaje prozirna nakon upijanja tekućine.

Prilikom kuvanja perle tapioke povećaju svoj volumen oko tri puta, pa su za jedan obrok dovoljne dvije kašike sirovih perlica.

Recept

Puding s voćem           

Sastojci:

  • 0,25 l sojinog mlijeka
  • 0,25 l vode
  • kašičica vanilije iz štapića
  • sirup od javora ili agava kaktusa
  • kokosovo mlijeko, količina po želji
  • 2 kašike tapioka perlica
  • svježe voće - mango, breskve, jagode, kivi

Priprema:

Sojino mlijeko, vodu i vaniliju pustiti da se ugriju do ključanja pa dodati tapioka perlice uz stalno miješanje. Smanjiti vatru na najmanje i kuvati oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Perlice su gotove kada se povećaju i postanu potpuno prozirne, bez bijele tačkice u sredini. Ako vam se čini da je smjesa postala pregusta i ljepljiva, a perlice još nisu kuvane, dodajte još malo vruće vode.

Kokosovo mlijeko zasladite javorovim sirupom ili sirupom od agava kaktusa. Kuvane perlice prelijte hladnom vodom u cjediljki. Stavite oko četvrtinu do pola šoljice skuhane tapioke u svaku posudicu ili čašu, prelijte kokosovim mlijekom i dodajte svježe narezano ili sitno nasjeckano voće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije