Hrana i piće

Kombuha gljiva dugovječnosti

Kombuha gljiva dugovječnosti
Kombuha gljiva dugovječnosti

Japanska gljiva kombuha se smatra gljivom dugovječnosti, a napitak koji se od nje pravi se i kod nas sve više koristi.

Nauka nije zvanično dokazala sva ljekovita svojstva koja ova gljiva navodno poseduje, ali se u istočnjačkoj medicini čaj napravljen od ove gljive upotrebljava za snižavanje šećera u krvi, holesterola, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje rada žlijezda, olakšanje simptoma artritisa i reume i još mnogo toga. Oni koji su je koristili, širom svijeta, potvrdili su njen blagotvoran uticaj na digestivni trakt.

Narodi azijskih zemalja vjeruju da čaj napravljen od ove gljive može da vrati mladost, energičnost i produži životni vijek. Iako joj u imenu stoji riječ "pečurka", nije samo to. Naime, to je mješavina različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih ljekovitih biljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.

Priprema čaja

U litri vode skuvajte crni ili zeleni čaj zašećeren sa sto grama šećera. Gljivu malo prokuvajte u vodi, ohladite, operite i stavite u mlaki čaj koji ste prethodno stavili u veću staklenu teglu. Teglu prekrijte gazom i ostavite na svjetlijem mjestu sedam dana, da bi fermentirala. Nakon osam dana procijedite čaj koji ćete piti, a gljivu operite i pripremite za narednu upotrebu.

Na ovaj način kombuha proizvodi hijaluronske kiseline, heparin, mliječne kiseline, vitamine i enzime veoma korisne za ljudski organizam. I zato se vjeruje da su oni koji piju dnevno samo jednu šolju ovog napitka zdraviji, a da ljudi koji je redovno koriste imaju manje ili uopšte nemaju sijedih vlasi. Ona ponovo uspostavlja rast kose.

Jača imunitet

Oni koji su koristili ili istraživali dejstva kombuhe tvrde da je ona preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje valunge. Pomaže i astmatičarima i oboljelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije