Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Praziluk

Predstavljamo namirnice: Praziluk
Predstavljamo namirnice: Praziluk

Praziluk (engleski naziv: leek, latinski naziv: Allium ampeloprasum) je vrlo stara kultivisana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim i bijelim lukom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potiče od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi.

Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku.

Praziluk može narasti i do veličine od pola metra. Podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. Njegova je aroma rafiniranija od većine srodnika.

Tradicionalno se priprema s krompirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak supama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.

Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.

S obzirom na to da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Praziluk možete naći na tržnicama, posebno u proljeće i jesen, a pri kupovini obratite pažnju na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio treba na dodir da bude čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni.

Prirodni antibiotik

Praziluk i njegovi srodnici sadrže tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju pritisak, jačaju imunološki sistem i krvotok, snižavaju holesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma, imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja. Može se jesti sirov ili kuvan, što ne umanjuje vrijednost fitohemikalija.

Dobar za probavu

Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuvanja, preporučuje se da se praziluk (kao i ostale vrste povrća) stavi u vruću vodu umjesto u hladnu. On je veoma bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova, a dobro utiče  na izlučivanje mokraće. U rano proljeće koristi se za pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevna flore, a ima i blago laksativno djelovanje.

Najčešće se praziluk kuva i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije