Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Šparoge

Predstavljamo namirnice: Šparoge
Predstavljamo namirnice: Šparoge

Šparoge (lat. Asparagus officinalis), poznate i kao špargla, beluš, kalenac, mekostruk ili vilina metla, su višegodišnje biljke s jako razvijenim podzemnim dijelom i svijetlozelenim ili ljubičastim vrhovima.

Raste kao samonikla biljka u priobalnom području, gdje se počinje brati već u martu, ali se i uzgaja, pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće.

Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Energetska vrijednost 100 g iznosi samo 84 kJ ili 20 kcal, jer najveći dio čini voda (93 odsto). Osim vode, sadrži još 1,7 odsto bjelančevina, 2,6 odsto ugljikohidrata i 0,7 procenata masti. Najbogatija je kalijumom, zatim fosforom, sumporom, kalcijumom i magnezijem.

Ljekovitost ju je proslavila kroz istoriju. Naime, u staroj Kini, još 3.000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suvog kašlja, čireva i otoka. Važila je kao lijek za ublažavanje bolova u nogama, pa su je obilato koristili u pripremanju kupki.

U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnog kamenca. Još u 15. vijeku ovu biljku prati poseban kompliment da djeluje kao afrodizijak. Iako nije priznata kao ljekovita biljka, čest je sastojak mnogih bolesničkih i "estetskih" dijeta. Tako, na primjer, djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, upotrebljava se kao oblog protiv ekcema, odlična je hrana za dijabetičare i rekonvalescente. Međutim, najznačajnije je njeno diuretično svojstvo, jer pomaže pri otežanom mokrenju. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji redukuje holesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.

Mogu se koristiti kao dodatak supama, fini nadjev pitama i palačinkama, prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata. U kombinaciji s morskim plodovima šparoge će biti prava delicija.

Basmati riža s jagodama                   

Sastojci:

  •      400 g šparoga
  •      280 g basmati riže
  •      150 g jagoda
  •      5 komada mladog luka
  •      1/2 kašičice bibera u zrnu
  •      1/2 kašičice šećera
  •       ekstra djevičansko maslinovo ulje
  •       so

Priprema:

Narežite jagode na kriške i stavite ih u manju zdjelu. Izmrvite šećer i biber pa dodajte jagodama. Pokrijte i ostavite da se mariniraju. Sitno nasjeckajte mladi luk (samo bijeli dio), pa ga na laganoj vatri pirjajte u tavi s otprilike četiri kašike maslinovog ulja.

Šparoge operite, odlomite donji drvenasti dio pa ih narežite uzdužno. Dodajte šparoge u tavu s lukom, ulijte i kašiku vruće vode, malo posolite pa pirjajte pokriveno na srednje jakoj vatri desetak minuta.

Rižu isperite i kuvajte u pola litre vode. Kad prokuva, posolite, smanjite vatru i kuvajte dok riža ne upije svu vodu (oko 10-12 minuta). Istresite rižu na veći tanjur, dodajte malo ulja i miješajte viljuškom da bude rastresita. Dodajte i jagode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije