Hrana i piće

Prepoznajte simptome lažne gladi

Prepoznajte simptome lažne gladi
Prepoznajte simptome lažne gladi

Apetit nas često lažno uznemiri i ubijedi da smo gladni, čak i onda kada to nije moguće.

Sajt Kolektiv donosi najčešće razloge za lažnu glad.

Neispavanost

Ovdje su važna dva hormona, leptin koji mozgu šalje upozorenje o sitosti i grelin koji stimuliše apetit. Kada smo neispavani, imamo jaku želju za hranom, jer dolazi do pada nivoa leptina, a pojačavanja grelina.

Dehidratacija

Dehidrataciju organizma miješamo često s osjećajem gladi. Zato prije nego što posegnete za čokoladicom, bolje popijte čašu vode.

Alkohol

Svaki gutljaj može biti poguban po vašu liniju, jer ispijanje omiljenog alkohola utiče na nivo leptina i stvara osjećaj gladi.

Previše šećera

Povećan unos slatkiša remeti hormonalnu ravnotežu crijeva. Usporava se proizvodnja leptina, dok su receptori za glad pojačani, pa umjesto da nam je dosta šećera, on nam je sve više potreban.

Stres

Hormon grelin reaguje na osjećaj nervoze tako što šalje signale povećanog apetita.

Fotografije hrane

Fotografije hrane ne bi trebali gledati, jer se aktivira centar za zadovoljstvo. Onda jednostavno moramo hranu sa fotografije napraviti i pojesti, bez obzira na to što nismo stvarno gladni.

Sjedenje ispred TV-a ili kompjutera

Ne stiže nam informacija do mozga da li smo jeli, jer smo previše udubljeni u događaje sa malog ekrana ili monitora. Zahvaljući tome se prejedamo, unosimo slatkiš za slatkišem ili nezdrava slana "zadovoljstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije