Hrana i piće

Proizvedena prva nutritivna pica

Proizvedena prva nutritivna pica
Proizvedena prva nutritivna pica

EDINBURG - Škotski nutricionista Majk Lin sa sveučilišta u Glazgovu i preduzetnik Doni MekLin proizveli su i na tržište plasirali, kako tvrde, prvu nutricionistički uravnoteženu picu.

Njihove pice sadrže 30 odsto dnevnih preporučenih vrijednosti kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Profesor Lin izjavio je da je ideja o proizvodnji zdravih pica stigla iz čiste frustracije.

"Nedavno smo proučavali gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta jela su beznadežno neuravnotežena. Imaju soli za cijeli dan, zasićenih masti za cijeli dan ili više, a nekih drugih sastojaka koji organizmu trebaju nemaju uopšte. Niko ne vodi brigu o nutritivnim vrijednostima", rekao je on.

Stoga su profesor i njegov finansijer, ostavivši temeljne sastojke pice istim i ne mijenjajući previše okus, pronašli način da u njoj smanje prisutnost soli, a povise nivo vitamina C, A i B12, te magnezija i kalcija koristeći se, naprimjer, malim količinama crvenog bibera u umaku od rajčice i morskih trava u tijestu.

Jedan veliki britanski supermarket već je pristao da njihove pice uvrsti na svoje police, a MekLin pregovara s ostalima.

Pice će biti samo u smrznutom obliku jer se nutritivni sastojci tako mogu bolje očuvati.

Obzirom na to da je njihova pica nešto skuplja od ostalih, sljedeća im je namjera da snize cijenu, a nakon toga se posvetiti ostalim vrstama brze hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije