Hrana i piće

Provjereni recepti: Pripremite savršeni makedonski ajvar

Provjereni recepti: Pripremite savršeni makedonski ajvar
Provjereni recepti: Pripremite savršeni makedonski ajvar

Zima se bliži i vrijeme je da svoj špajz napunite stlatkom i slanom zimnicom u kojoj će uživati cijela porodica.

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, Stil je recept potražio kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima.

Sastojci za ajvar:

  • 10 kg crvene paprike;
  • 3 velika plava patlidžana;
  • 5 dcl ulja;
  • so po želji;
  • 1 velika kašika šećera.

Pročitajte i ovaj recept...možda vam se više svidi!

Priprema:

  1. Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore.
  2. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, pa ih složite u veliki ocjedživač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocjedile (potrebno je najmanje 3 sata za cjeđenje).
  3. Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.
  4. Ocjeđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
  5. Tokom kuvanja smjesu neprestano miješajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu.
  6. Način na koji je najlakše provkeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. možete da vidite dno šerpe.
  7. So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuvanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle.

Čiste tegle zagrijte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom.Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije