Hrana i piće

Prvi registrovani hrvatski proizvod u EU - krčki pršut

Prvi registrovani hrvatski proizvod u EU - krčki pršut
Prvi registrovani hrvatski proizvod u EU - krčki pršut

ZAGREB - Pršut sa ostrva Krka prvi je hrvatski proizvod sa registrovanom i zaštićenom oznakom geografskog porijekla na zajedničkom EU tržištu, saopšteno je iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede.

Proces zaštite naziva tog proizvoda započeo je prije ravno pet godina, odnosno u aprilu 2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesara-market "Žužić" sa Krka dostavila zahtjev za registraciju oznake geografskog porijekla krčkog pršuta, podsjeća portal Seebiz.

Procedura je prvo predvidjala razmatranje takvog zahtjeva u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, koje je u martu 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla, čime je naziv krčki pršut postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U februaru 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Evropskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake geografskog porijekla krčki pršut na nivou Evropske unije, koja je 14. aprila ove godine objavila da je taj zahtjev usvojen.

Proizvodnja krčkog  pršuta ograničena je isključivo na područje ostrva Krka. Krčki pršut je trajan suvomesnati proizvod od svinjskog buta, bez karličnih kostiju, suvo salamuren morskom solju i začinima, sušen na vazduhu, bez dimljenja u trajanju od najmanje godinu dana.

Hrvatska pred Evropskom komisijom ima još tri zahtjeva za registraciju oznake geografskog porijekla među kojima su ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva neretvanska mandarina i zahtjev za registraciju oznake izvornosti ogulinski kiseli kupus.

Ti proizvodi, ukoliko Evropska komisija ne dobije nijedan prigovor, biće sljedeće registrovane hrvatske oznake na nivou Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije