Hrana i piće

Ratnička nordijska dijeta

Ratnička nordijska dijeta
Foto: Ilustracija | Ratnička nordijska dijeta

Kada pomislimo na Vikinge, žilave nordijske ratnike, pred očima nam se uglavnom stvori slika bradatih divljaka koji zubima komadaju polužive komade mesa i nazdravljaju kamenim kriglama zamućenog piva.

Međutim, preci Skandinavaca su konzumirali prilično prefinjene specijalitete koji vrlo lako mogu da postanu naredna gastronomska moda.

Iako su ratnici sa sjevera nakon svojih velikih podviga umjeli da pojedu veliku količinu hrane, Vikinzi su uživali u veoma raznovrsnoj ishrani, koja može da parira drugim kulinarskim modama današnjice, kao što je popularna "paleo dijeta". Nevjerovatno, Vikinzi su uživali čak i u uvoznim delikatesama, kao što su breskve.

Svakodnevni obroci nordijskih pirata sastojali su se od niza prehrambenih proizvoda koje bi preporučio svaki savremeni nutricionista. Vikinzima nije bilo strano konzumiranje velike količine povrća ili uživanje u fermentisanom siru, poput jogurta, koji se i danas može naći na Islandu, a ponekad i u inostranstvu. Sve u svemu, mliječni proizvodi često su se pojavljivali na meniju Vikinga, jer su moćni ratnici vremenom postali spretni farmeri koji su opstali u teškim nordijskim uslovima.

Pomoću Vikinškog centra u Danskoj, rekonstruisano je naselje ovog starog naroda. Posjetioce na ovaj lokalitet privlači verno dočarana kultura Vikinga, uključujući odjeću, način života i ishranu. Ono što se može primjetiti jeste da su Vikinzi imali široku paletu prehrambenih namirnica i divljih biljaka. Pored toga, zahvaljujući iskopavanjima, otkriveno je iznenađujuće prisustvo "uvoznih" proizvoda, kao što je cimet.

Hrana je uglavnom kuvana na otvorenoj vatri ili ognjištu, a u vikinškim ostavama su se nalazile slane haringe, ječam i kuvane jagnjeće glave, prekrivene ravnim kriškama ražanog hljeba. Međutim, za vrijeme putovanja, osušeni i slani bakalari bili su ključni izvor proteina za snažnu posadu. Geografija je odigrala svoju ulogu i u regionalnim raznovrsnostima. Na primjer, na Grenlandu se uglavnom konzumiralo meso foke.

Mnogo prije supermarketa, na svakodnevni meni Vikinga takođe je uticalo godišnje doba. Tokom ljeta, obroci su bili mnogo raznovrsniji i uključivali su razno voće i povrće, kao što su jabuke, šljive, trešnje, ribizle, maline, kao i korijenje, zelena salata i pasulj, kažu u Muzeju istorije umjetnosti u Oslu, u Norveškoj.

Tipični sastojci za poboljšanje ukusa uključivali su razne začine, kao što su crni luk, bijeli luk, korijander i mirođija, koji i dalje igraju važnu ulogu u nordijskoj kuhinji. S druge strane, Vikinzi su bili upoznati sa orahovim uljem, koje su nabavljali tokom svojih izleta u južnu Evropu.

Ovo je recept za kašu od ječma iz Muzeja "Foteviken", koji je "živa istorija" vikinškog naselja na otvorenom na jugu Švedske.

Recept:

  • 3-4 dl grubog brašna od ječma
  • 1 litar vode
  • 2 jabuke
  • So

Brašno sipati u proključalu vodu i postepeno miješati. Pustiti da ključa 15 minuta, uz stalno mešanje. Dodati sjeckane jabuke i pustiti da kaša odstoji do sat vremena.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije