Hrana i piće

Riža gubi bitku sa hljebom

Riža gubi bitku sa hljebom
Riža gubi bitku sa hljebom

Hiljadama godina riža je bila glavni sastojak japanske tradicionalne ishrane.

Štaviše, vijekovima riža je bila simbol povezanosti ove nacije sa prirodom. Međutim, kako piše "Daily Telegraph", prvi put u novijoj japanskoj istoriji riža je izgubila bitku sa hljebom, tj. zabilježeno je da su Japanci tokom prošle godine prvi put potrošili više novca na hljeb nego na rižu.

Naime, ovo jasno ukazuje na velike promjene u ishrani običnog Japanca, a činjenica je da se oni sve više okreću zapadnjačkoj kulturi, gdje je hljeb oduvijek imao primat.

Prosječno japansko domaćinstvo na rižu je tokom prošle godine trošilo 214 funti, što je pad za 4,1 odsto, dok je istovremeno potrošnja hljeba porasla za 0,2 odsto.

Japanska tradicionalna ishrana, zasnovana na riži i ribi, oduvijek je smatrana glavnim faktorom zbog kojeg je japanska nacija jedna od najdugovječnijih na svijetu, o čemu govori i rekordan broj stogodišnjaka.

Pa ipak, najnovija istraživanja pokazuju da Japanci lagano napuštaju svoje tradicionalne navike posebno što se hrane tiče, te se sve više okreću Zapadu.

Naravno, jedan od uzroka veće potrošnje hljeba svakako leži i u nuklearnoj katastrofi koja je prošle godine pogodila Japan, a zbog koje su Japanci odlučili da sve manje kupuju rižu zbog rizika od kontaminacije.

Inače, Japan je oduvijek bio poznat po proizvodnji najkvalitetnije riže, posebno jer je riža neizostavan dio japanske tradicije.

Japanske porodice tradicionalno uzgajaju rižu, stvarajući tako osjećaj kolektivne harmonije, a riža se oduvijek koristila kako na vjerskim obredima, tako i na vjenčanjima. Novogodišnje proslave su nezamislive bez sakea (piće od riže) i močija (rižinih kolačića).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije