Hrana i piće

Roditelji, đaci i nastavnici OŠ "Dositej Obradović" u Doboju se oprobali u kuvanju

Roditelji, đaci i nastavnici OŠ "Dositej Obradović" u Doboju se oprobali u kuvanju
Foto: N.N. | Roditelji, đaci i nastavnici OS "Dositej Obradović" u Doboju se oprobali u kuvanju

DOBOJ - Burek, proja, popara, pasulj, sarma samo su neka od slanih jela koja su se našla na trpezi koju su pripremili roditelji, nastavnici i đaci Osnovne škole "Dositej Obradović" u Doboju, jedne od najvećih multietničkih škola u BiH, a na stolovima su bile i ormašice, ružice, baklava, štrudla, kao i slavsko žito.

"U stvari, bit je da se pokaže da se, ma koliko mi mislili da smo različiti, to u principu sve svede na isto, da je trpeza ista i da svi jedemo istu hranu", kazala je Selma Čabrić, pomoćnik direktora škole, te dodala da je prezentacija i degustacija nacionalnih jela bila prilika da roditelji i djeca probaju jela drugih naroda.

Sanja Ilić, član Savjeta roditelja, ali i nastavnica u školi, za ovu priliku je skuvala pasulj prebranac i pripremila poparu, jednostavno tradicionalno jelo, koje se sve rjeđe može naći na stolu, te polako odlazi u zaborav.

"Slabo đaci znaju šta je popara. Ovi veći koji imaju bake i djedove na selu možda znaju za to jelo, a ovi ovdje u gradu imaće priliku da se upoznaju", navela je Ilićeva.

Pitu od jabuka, oblatnu i starinske keksiće pripremila je Armina Lingo, koja je navela da njen sedmogodišnji sin često dođe iz škole s pitanjima o sličnostima i razlikama s njegovim drugarima.

"Meni je drago da se tako prožimaju naše kulture, da se upoznaje tradicija nas i drugih ljudi", kaže Lingo.

Osim roditelja, svoj doprinos pripremi veoma bogate trpeze dali su i mnogi đaci, pa se tako jedanaestogodišnja Manar Devedžić oprobala kao poslastičarka, pripremajući tradicionalni slatkiš.

"Pomogla sam nani da napravi baklavu jer to se kod nas inače pravi za Bajram. Ja sam redala jufke i stavljala orahe na jufke. Ali nisam smjela preliti onim (agdom)", priča Devedžićeva, te priznaje da ne zna šta je popara i da je nikada nije jela, ali zato najviše voli da jede rolat od mesa koji priprema njena nana.

Helena Božić nije pripremala hranu, ali se svojim drugarima i nastavnicima, kao članica malog ansambla, predstavila tradicionalnim srpskim kolom, nakon kojeg nam je otkrila s kim se druži u školi.

"Najbolja drugarica mi je Ajla, a imam i Mateu, Sanelu. Imam dosta drugarica", rekla je Božićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije