Hrana i piće

Ruska carska trpeza

Ruska carska trpeza
Ruska carska trpeza

Malo je poznato da je Moskva nekada bila gastronomski centar Evrope,

Gozba na ruskom carskom dvoru je trajala oko pet časova, a znali su da produže i na devet. Služilo se oko 70 jela, za dvorske i crkvene praznike dvostruko više. Redoslijed je bio neobičan, najprije kolači, biskviti i medenjaci, zatim pečena mesa, a na kraju čorbe od povrća... Ovako je zapisano u "Domostroju", dokumentu iz vremena Ivana Groznog, a to potvrđuje i "Spisak carskih jela" iz 1610. godine.

''Gozbe su se najčešće održavale u "Granovitoj palati" Kremlja. Istoričar Ivan Zabelin beleži da su se, između ostalog, skužili tetrebi sa suvim šljivama, pečene jarebice sa limunom, svinjska i ovčija glava, pečeni labudovi sa krilima, pečene patke, kokoške sa krastavcima, pilići sa indijskim umakom od šafrana, punjena crevca, pečena ovčija džigerica'',  otkriva Negovan Stefanović, autor projekta "Istorija gastronomije", a poslednja tema bila je "Raspućin" u hotelu "Prag".

Uz votku se uvijek mezila saljotka ili stroganina (veoma tanki fileti ribe). Uobičajen je bio i kavijar, kao i car-pečurke, odnosno vrganja, javile su Novosti.

''Dolaskom Petra Velikog, ruska kuhinja se drastično menja. Stižu italijanski i španski začini, nemačka peciva i voće iz Portugala. U Voronješkoj i Harkovskoj guberniji počinje značajna proizvodnja čuvenog cimljanskog vina, a Astrahan postaje vinogradarski centar Rusije'', navodi Stefanović.

Neobična jela poput jermenskog kčuka, buženjine kuvane u sjenu, peljmena, jegulje u umaku od oraha, medovika i blinja, samo su dio stare ruske kuhinje, koja je svojevremeno napravila veliki prodor u Evropu. Do današnjih dana je ostalo nacionalno piće kvas, bilo da je riječ starinskom (sa nanom i suvim grožđem), ruskom (od ražanog ili ječmenog slada), sjevernom (ražano brašno, islandska mahovina i lišće crne ribizle) ili ukrajinskom (suvi slad, jagoda i cimeta).

''Kečiga iz Volge, meso jarebice koje ima ukus kleke, veliki tetrebi, čuvena medveđa šunka, file lososa, nekada su bili poznati delikatesi. Ruska jesetrina i crni kavijar su se odomaćili u Francuskoj, a šči, boršč, okroška, peljmni, karavaj, rastegaj, postali omiljeni u Španiji, Italiji, Nemačkoj. Čak je i jedan od najvećih kuvara u istoriji, Francuz Antoan Karem, posebno isticao vrednost ruskih supa i čorbi. Do revolucije 1917. godine, Moskva je bila gastronomski hram Evrope'', zaključuje Negovan Stefanović.

Blinje za caricu

Jelisaveta Petrovna, ćerka Petra Velikog i nasljednica krune, posebno je voljela ruske palačinke - blinje, pa je ostalo zapisano da je za obrok mogla da pojede čak 24 komada.

Šašlik

Potrebno je: 800 g mesa, 3 limuna, 2 glavice crnog luka. Marinada: 0,5 l belog vina, 3 čena belog luka, korijander, peršun, mirođija, celer i tkemali (začin od sušenih zelenih šljiva).

Priprema: Meso izrežite na kockice, a limun i crni luk na kolutove. Prelijte marinadom da ogrezne i ostavite da prenoći na hladnom mjestu. Kockice mesa nižite na ražnjiće, a između ređajte kolutove luka i limuna iz marinade, pa ispecite na žaru.

Šašlik se pravi od jagnjećeg ili svinjskog mesa, a posljednjih dvadesetak godina i od pilećeg. Ipak, kombinacija jagnjetine i svinjetine od vrata je autentična i najukusnija.

Boršč

Potrebno je: 500 g govedine, pola glavice slatkog kupusa, 250 g rendane cvekle, 1 velika šargarepa, koren peršuna, koren paštrnaka, glavica crvenog luka, 3 krompira, 3 sveža paradajza ili 3 kašike pelata, 50 g slanine, kašika brašna, kašika masla, 2 kašike peršuna, kisela pavlaka.

Priprema: Operite govedinu i zajedno s isjeckanim kupusom je kuvajte u vodi. Šargarepu, korijen od peršuna, paštrnak i crveni luk isjeckajte u jednake komadiće i dinstajte s slaninom, pa zajedno ubacite u čorbu. Pripremite zapršku od brašna i masla i ubacite je u boršč. Nakon toga dodajte oljuštene polutke krompira i paradajz. Pred kraj ubacite cveklu i kuvajte dok ne omekša. Stavite i malo soka od sirove cvekle (cvekla se nastruže i iscijedi) i sačekajte da provri, pa sklonite sa ringle. Prije serviranja, u boršč sipajte kiselu pavlaku i pospite sitnim peršunovim listom.

Seljotka pod šubom

Potrebno je: 500 g mariniranog lososa ili haringe (mora da stoji u marinadi najmanje 24 časa), 6 krompira, 2 velike šargarepe, manja glavica cvekle, 2 glavice crnog luka (kratko blanširan), 3, 4 kisela krastavčića i 200 g majoneza.

Priprema: Ribu narežite na tanke listove. Skuvajte krompir, šargarepu i cveklu. Na sitne komade izrežite krompir, luk, krastavčiće i šargarepu, a cveklu izrendajte. Sve sastojke sjediniti u većoj posudu sljedećim redosledom: losos, red luka, red krompira, red šargarepe, red krastavčića i na kraju cvekla. Svaki sloj (red) malo posolite i namažite majonezom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije