Hrana i piće

Sarajevske baklave jede i supruga Ive Josipovića

Sarajevske baklave jede i supruga Ive Josipovića
Sarajevske baklave jede i supruga Ive Josipovića

SARAJEVO - Bedrija Tulek iz Sarajeva najpoznatiji je majstor za pravljenje baklava u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Baklave od nje često poručuje i supruga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Tatjana Josipović. Bedrija je baklave slala i u dom bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, ali i u desetine drugih domova stranih i domaćih diplomata, piše bh. novinska agencija Patria.

‘’Ko jednom proba moje baklave, teško se može priviknuti na neke druge’’,  kaže Bedrija kroz šalu.

Najveći muslimanski praznik Bajram obilježava se za nekoliko dana. On označava kraj jednomjesečnog posta, ali i praznik u kojem se pripremaju najbolja jela. A, baklava je nezaobilazni tradicionalni bh. kolač, koji će biti na trpezi u svakoj bošnjačkoj kući. Tako je, kaže Bedrija, barem u Sarajevu.

Baklave je ranije pravila samo za svoje prijatelje, ali od prije nekoliko godina to radi profesionalno. Njezine baklave do sada su dospjele u sve krajeve svijeta.

Naročito je poznata njezina džandar ili žandar baklava koja se priprema najkraće dva dana. Pisanih podataka o nastanku i porijeklu džandar baklave, kaže, nema, ali u njezinoj porodici tradicija pravljenja ove baklave počela je prije više od 160 godina, od njezine pra pra nane Zubejda - hanume Abadžić Harba, nadaleko poznate ašči – kadune. Nije poznato da iko u Sarajevu osim Bedrije pravi ovu vrstu baklave.

Kod Bedrije su u predbajramske dane ruke pune posla. Narudžbe za njezine baklave stižu sa svih strana. A, ona, bez obzira na ogroman posao koji je potreban da bi se napravila jedna tepsija baklave, svaku priprema sa puno pažnje. Drugačije ne može. I najmanji propust u pravljenju ovog kolača osjeti se na kraju, kad se baklava servira.

‘’Možda ja radim malo brže, ali žena koja nije vješta, sigurno joj treba cijeli dan da napravi tepsiju baklave. Ovo nije kolač koji se može spremiti nabrzinu’’, kaže Bedrija.

Raduje to što Sarajke, naročito mlade žene, ovaj tradicionalni kolač nisu zaboravile bez obzira na sav pritisak modernog doba koji je poprilično oskrnavio domaću kuhinju. Ne samo za Bajrame, ona ima mnogo posla i mimo praznika.

‘’Ljudi sve više vole ponuditi baklavu i za druge lijepe trenutke poput svadbi, diploma, rađanje djece i drugih lijepih trenutaka’’, kaže Bedrija, piše Patria.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije