Hrana i piće

Sedam zdravih sjemenki koje treba da uvedete u ishranu

Sedam zdravih sjemenki koje treba da uvedete u ishranu
Sedam zdravih sjemenki koje treba da uvedete u ishranu

Sa visokim sadržajem hranljivih materija, poput zdravih masti, proteina, vlakana i aminokiselina, ove sjemenke bi trebalo da se nađu na vašem dnevnom meniju, a posebno se preporučuju osobama koji su na dijeteskom režimu ishrane.

Namirnice poput čia i papaje sjemena, ili susama su idealan dodatak vašem obroku kako bi se osigurala uravnotežena ishrana. Prepuna su zdravih masti, proteina, vlakana, obiluju mineralima i vitaminima.

Imajte u vidu da ne treba mnogo da biste imali koristi od ovih supersemenki. Dovoljna je kašičica povremeno i svoje tijelo ćete voditi ka optimalnom zdravlju.

U nastavku vam predstavljamo 7 zdravih sjemenki koje treba da uvedete u ishranu:

Čia sjeme

Čia sjeme je jedno od najsavršenijih namirnica u prirodi. Jednom kada počnete da ga koristite, brzo ćete primjetiti pogodnosti kao što su povećanje energije i regulacija digestivnog trakta. Nevjerovatan je izvor vlakana, ima više gvožđa nego spanać, više kalijuma nego banane i veću antioksidativnu snagu od borovnice.

Jedna od zdravstvenih prednosti je da čia sjeme regeneriše tkivo i mišić. Sadrži više kalcijuma od mlijeka i bogat je izvor alfa-linolenske kiseline i omega-3 masne kiseline. Povećanjem unosa omega-3 masti, može smanjiti bolove u zglobovima i upale.

Čia sjemenke pospite na salatu, miješano voće, jogurt i ovsenu kašu. Potopite ih u vodi ili soku oko 10 do 15 minuta. Na ovaj način sjeme će se lakše svariti.

Laneno sjeme

Gram lanenog sjemena sadrži skoro 8 grama vlakana i 12 grama masnih kiselina, kao i magnezijum za povećanje energije.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje lanenog semena kao deo zdrave ishrane, može smanjiti visok nivo krvnog pritiska i holesterol.

Cijelo sjeme lana izmeljite i smjestite u frižider za nedjelju dana korišćenja. Ako je sjeme izloženo kiseoniku duže, smanjiće se vrijednost omega-3 masne kiseline i polizasićene masti. Zbog toga je bolje kada se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču.

Sjeme konoplje

Ove hranljivo i ljekovito sjeme počinje da bude omiljeno među veganima i zdravstvenim fanaticima, često se dodaje u šejkove, žitarice, ovsene kaše, salate.

Sjeme konoplje se može miješati sa vodom, kao za mlijeko, iako je ukus mlijeka konoplje manje slatko od sirovog mlijeka od badema ili kravljeg mlijeka.

Ono sadrži lako svarljive proteine i sve bitne omega 3 i 6 masne kiseline koje su potrebne ljudskom telu.

Sjemenke su takođe bogate antioksidansima, vlaknima, raznim mineralima kao što su cink i mnogi vitamini, uključujući vitamin E. Korisne su za smanjenje suvoće kože i kose, kao i upala, regeneriše mišiće, štiti od bolesti srca i poboljšava funkcije imunološkog sistema.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su bogate proteinima, gvožđem, cinkom i magnezijumom. Magnezijum stabilizuje krvni pritisak, pomaže u jačanju kostiju i smanjuje stres. Može ublažiti simptome uvećane prostate.

Kuvajte ih u slanoj vodi prije nego što ih osušite. 

Susam

Sjemenke susama su neverovatno bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Možete da ih dodate u salatu ili u svako jelo.

Sjeme suncokreta

Pola šolje suncokretovog sjemena ima više od dnevne preporučene doze vitamina E, snažan je antioksidans koji štiti ćelije organizma od UV zračenja.

Takođe su veliki izvor aminokiselina koji štite mozak kao antidepresiv. Može se jesti sirov a može se koristiti kao užina i dodatak salatama ili nekom drugom jelu.

Papaja sjeme

Papaja seme se često odbacuje jer većina ljudi ih teško jede. Jer ko još želi zalogaj bibera? Ali kada jednom naučite o zdravstvenim prednostima ove ukusnog sjemena, možete se lako navići na ukus, posebno ako ga ubacite u jutarnji šejk, ostaće neprimjećen.

Možete ga osušiti i koristiti umjesto bibera u salatama i u drugim jelima. U tradicionalnoj kineskoj medicini, sjeme se koristi za detoksikaciju jetre.

(webtribune.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije