Hrana i piće

Skobljanka - uživajte u mesu kao pravi kozak

Skobljanka - uživajte u mesu kao pravi kozak
Skobljanka - uživajte u mesu kao pravi kozak

Skobljanka je tradicionalno rusko jelo koje se relativno brzo sprema. Ime je dobilo po glagolu "skoblitь", što znači grebati, a odnosi se na tehniku pripremanja mesa, jer se ono sječe na tanke režnjeve, debljine do nekoliko milimetara.

Da bi vam ovo pošlo za rukom, upotrijebite zamrznuti komad mesa. Nestrpljivim kuvarima, kojima je teško da sačekaju da se meso odmrzne, ovo jelo će se posebno svidjeti.

Neki tvrde da je skobljanka porijeklom sa južnog Urala, gdje je još zovu i "kozačko pečenje". I zaista, u prvo vrijeme to je bilo omiljeno jelo uralskih kozaka, ali se kasnije proširilo i na druge oblasti i socijalne slojeve, pa je recept postao naširoko poznat, posebno u selima.

Meso koje se koristilo za pripremu skobljanke razlikovalo se ne samo od kraja do kraja Rusije, već i od kuće do kuće. Najčešće se upotrebljava goveđe i svinjsko meso, ali neki koriste piletinu ili pačetinu. U oblastima pokraj rjeka i primorskim krajevima riba se koristi češće od mesa, dok je na ruskom Dalekom istoku recept pomalo egzotičan, jer se tamo skobljanka pravi od morskog krastavca.

Skobljanka se može pripremati i od više različitih vrsta mesa i na taj način članovi jednog domaćinstva mogu da pokažu svoje bogatstvo i uživaju u različitim nijansama ukusa. Glavni sastojci su komadi mesa, krompir i pečurke, tako da je ovo jelo blago i hranjivo. Dodatna pogodnost je što skobljanka može biti poslužena kao glavno jelo, ali i kao prilog. Recept daje mogućnost da se eksperimentiše sa sastojcima i možete da odaberete namirnice koje volite.

Sastojci:

5 krompira

0,5 kg mesa

1 crni luk

150 g pečuraka

2 supene kašike pavlake

1 supena kašika senfa

biber po želji

1 kafena kašičica soli

Priprema

1. Meso isjecite na tanke režnjeve, začinite biberom i potom stavite na prethodno zagrijani tiganj sa dvije supene kašike ulja. Pržite oko jedan minut na najvišoj temperaturi, a zatim smanjite.

2. Isjecite luk na kockice i stavite u tiganj u kome se priprema meso. Kuvajte na niskoj temperaturi, isjecite pečurke i zatim pomješajte sve sastojke. Pržite još 15 minuta dodajući so, pavlaku i senf.

3. Dok se meso prži isjecite krompir na štapiće, pa ga propržite u posebnom tiganju na tihoj vatri oko deset minuta sa jednom supenom kašikom ulja.

4. Dodajte krompir u meso i pažljivo promješajte. Ostavite sve na tihoj vatri pet minuta i skobljanka je gotova. Kada jelo servirate ukrasite ga svježim začinskim biljem. Šaka bobičastog voća, brusnice ili crvene ribizle, posebno će zagolicati vaša nepca.

(ruskarec.ru)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije