Hrana i piće

Sladoled kao inspiracija

Sladoled kao inspiracija
Sladoled kao inspiracija

Tokom ljetnih temperatura sladoled je omiljeno osvježenje i poslastica za mnoge, ali isto tako među mnogim umjetnicima i dizajnerima važi kao prava inspiracija.

Motivi ili figure sladoleda su se tako našli na odjeći, namještaju, lusterima, pa čak postoje i cijeli objekti koji su kao ta poslastica.

Legendarni fotograf Tim Volker napravio je seriju radova sladoleda još 2006. godine, pa je i lustere zamislio kao sladoled ili namještaj u kući i ležaljke na plaži.

Hening Birkelend za "Lego" dizajnirao je figurice sladoleda, te spojio kroz igru ljubav prema omiljenoj poslastici i kockicama.

"King Kone" kafe u Mineapolisu se odlučio za zgradu koja već svojom spoljašnjošću podsjeća na sladoled, sa višnjicom na vrhu slatkog krema.

Tu je i rad Matea Kabeza, koji tvrdi da se u njegovom filmu nalazi više od 3.000 vrsta sladoleda, a ukoliko niste na dijeti, vrijeme je da počnete da brojite ima li ih toliko.

Sladoled je našao poveznicu i sa visokom modom, pa je tako luksuzni proizvođač sladoleda "Magnum", slaveći 25 godina, sarađivao s modnom kućom "Dolce & Gabbana". Taj sladoled kombinuje omiljene ukuse Domenika Dolče i Stefano Gabane, odnosno bogatu vanilu s komadićima tamne čokolade i pistaća, a sve je još jednom prekriveno slojem bijele čokolade. Ovaj sladoled, naravno, dolazi u dizajniranom pakovanju, koje predstavlja veličanstvene sicilijanske zagara cvjetove narandže, smaragdnozelene kruške i zrelo koralno voće. Inspiracija za ovaj sladoled ograničenog izdanja dolazi od sicilijanskih ukusa i mirisa.

I engleski modni dizajner Henri Holand (30) udružio je snage sa svjetski popularnim brendom sladoleda "Magnum". Tim je povodom kreirao prigodnu haljinu inspirisanu šezdesetim godinama, koja je bila dio velike proslave "Magnumovog" rođendana. Koristeći sladoled kao inspiraciju, Holand je preko dva mjeseca stvarao kreaciju koja u završnici vrijedi oko pet hiljada britanskih funti.

Sladoled se kao aplikacija nalazi i u drugim mnogim modnim kolekcijama, kao što je na primjer "Topshopov" simpatični džemper u pastelnoj nijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije