Hrana i piće

Sladoled proslavio svoj dan

Sladoled proslavio svoj dan
Foto: NN | Sladoled proslavio svoj dan

Juče se širom svijeta 33. godinu zaredom proslavlja dan najhladnije kremaste poslastice – sladoleda.

Desert koji je idealno rashlađenje u vrućim ljetnim danima datira još iz drevne Kine, kada su se na dvorovima miješali led i mlijeko, a u Evropu je stigao u 17. vijeku, dolaskom Arapa na Siciliju.

 Dugo vremena, sladoled je bio rezervisan samo za visoke slojeve društva, sve do početka njegove industrijske proizvodnje u 19. vijeku.

Od tada, razvoj tehnologije omogućio je kombinovanje različitih ukusa, oblika, proizvodnju korneta i sladoleda na štapiću. Danas se susrećemo i sa brzim pripremama sladoleda na hladnim pločama, na kojima se uz odabir omiljenih ukusa, za samo nekoliko minuta može uživati u ovom slatkom zadovoljstvu.

Ako ste pomislili da je sladoled samo kalorični desert i ništa drugo, razuvjeriće vas činjenice da su određeni sladoledi dobar izvor vitamina i antioksidansa, da sadrže vitamine A i B te kalcijum, a za neke možda i najvažnija informacija je ta da se smatra jednim od manje kaloričnih deserta.

Kada je riječ o ukusima, istraživanja pokazuju da se pored svih danas dostupnih novotarija ljubitelji ovog hladnog osvježenja najčešće odlučuju za ukus vanilije te čokoladni preliv.

Uz preporuku da se prepuste uživanju u ovoj slasno-hladno-kremastoj poslastici, koja će nesumnjivo prijati njihovim nepcima u ovim vrućim ljetnim danima, Tropic Centar Banja Luka, u kojem je dostupno više od 200 vrsta ovog slatkiša, povodom Svjetskog dana sladoleda obradovao je svoje kupce besplatnim sladoledima, kojima su se najviše obradovali svakako oni najmlađi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije