Hrana i piće

Sok od višanja: Bez kuvanja do savršenog osvježenja

Sok od višanja: Bez kuvanja do savršenog osvježenja
Sok od višanja: Bez kuvanja do savršenog osvježenja

Stigla je sezona višanja, a mi vam donosimo najbolji recept za pravljenje sirupa koji će da vas osvježava u vrelim ljetnim danima.

Tamnocrvena i slatkasto-kisela višnja važi za jedno od omiljenih voćki. Porjeklom je iz sjeverne Indije i Irana, a zbog brojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu od davnina. Danas se najviše uzgaja u Evropi i jugozapadnom dijelu Azije.

Sastojci

  • 3 kg višanja
  • 1,5 l. vode
  • 3 kesice limuntusa
  • šećer (onoliko kilograma koliko dobijete iscjeđenog soka)

Priprema

  • Višnje očistiti od peteljki i oprati pod jakim mlazom vode. Staviti u veliku šerpu ili plastičnu posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vodu. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa.
  • Ostaviti višnje da prenoće, 24 sata. Zatim procjediti kroz veliki cjediljku ili gazu.
  • Izmjeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera).
  • Ostaviti još 24 sata, uz povremeno miješanje da se šećer istopi.
  • Pasterizovati flaše u zagrijanoj rerni i u tople usuti pripremljen sok.
  • Čuvati na suvom i tamnom mjestu i iskoristiti unutar tri mjeseca.

Dobar i za zdravlje

Domaći sok od višanja prava je blagodet za zdravlje. Osim što nas osvježava svojim prijatnim ukusom, on u velikoj mjeri utiče kod prevencije brojnih oboljenja.

Posebno je tražen domaći recept za sok od višanja bez kuvanja, on prosto očarava svojim mirisom i ukusom, a uz to je izvanredan energetski napitak. Preporučuje se svima, a naročito sportistima jer oporavlja mišiće, prvenstveno zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

Kakav je njihov sastav?

Ova niskokalorična namirnica izuzetno je bogata ugljenim hidratima, glukozom i vlaknima, kao i vitaminima A, E, C te folnom kiselinom. Višnje kalorije sadrže u malim količinama, tako u 100 grama svježe voćke nalazimo 41 kcal i i čak 43 odsto potrebne količine vitamina C.

Prirodni sok od višanja predstavlja pravu riznicu kalijuma, magnezijuma i gvozđa. Sadrži vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu te djeluje osvežavajuće na organizam.

Jedite sveže višnje i skinite višak kilograma

Mnoga istraživanja pokazala su da višnja reguliše metabolizam i podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ta namirnica topi salo na stomaku i dobar je saveznik u borbi protiv gojaznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije