Hrana i piće

Špageti bundeva

Špageti bundeva
Špageti bundeva

Špageti bundeva (engl. spaghetti squash) je na Zapadu veliki hit u kulinarstvu posljednjih nekoliko godina. Ova vrsta bundeva je vrlo jednostavna za pripremu, ukusna dovoljno da je možete jesi i samu, lagano posoljenu, s malo maslaca ili maslinovog ulja.

Špageti bundeva jestiva je bundeva porijekom iz Mongolije. Duguljastog je, ovalnog oblika i ima blijedožućkastu, tanku koru, teži od jedan do dva kg, a može narasti i do dva kg. Njeno meso je vrlo ukusno i hranjivo, te bogato vitaminima i mineralima, a ima specifičnu vlaknastu strukturu, koja liči na špagete, pa je po tome i dobila naziv.

Špageti bundeva se ne guli nego se kuva cijela, ovisno o veličini, otprilike 50 minuta. Može se spremati na razne načine kao slatko jelo ili varivo, te koristiti kao niskokalorična zamjena za tjesteninu.

Posebno je ukusna ako se njeno meso poput pravih špageta prelije umakom od paradajza i pospe parmezanom.

Ukus sličan lješniku

Špageti bundeva ima malo kalorija, a ova  jedinstvena sorta proizvodi plodove koji sazrevaju u 85 do 100 dana. Može da se uskladišti i do pola godine.

Plodovi se kuvaju cijeli, ali ih je potrebno izbosti sa svih strana kako bi se ravnomjern skuvali, a inače imaju ukus koji je više sličan lješniku nego standardnoj bundevi.

Bundevu stavite cijelu u lonac i kuvajte, a zatim samo presiječite popola i izvadite sredinu i prelijte sosom.

Lako probavljiva

Meso bundeve je lako probavljivo jer ima puno vlakana. Idealna je namirnica za smanjenje tjelesne težine, pa špageti tikvu možete bez grižnje savjesti jesti ako ste na dijeti. Bundeve su inače bogate vitaminima, posebno beta karotenom, koji djeluje kao antioksidans, vitaminom C, E i vitaminima B kompleksa. Tikve sadrže puno kalijuma, koji pomaže kod regulisanja povišenog krvnog pritiska i količine kalcijuma i fosfora u organizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije