Hrana i piće

Spremite zdrav ruski doručak

Spremite zdrav ruski doručak
Foto: N.N. | Spremite zdrav ruski doručak

Parče ražanog hljeba, mlad sir i čaj - doručak je koji sebi priušte mladi Rusi koji mnogo žure.

Međutim, mnogo povrća i voća, jaja, palačinke i čaj umjesto kafe su osnova ruskog doručka. Rusi doručkuju isključivo namirnice iz svoje zemlje, a to smatraju najvažnijim obrokom tokom dana. Rjeđe piju kafu, a umjesto njega koristite ruski ili zeleni čaj. Obožavaju i cijene voće, pa ga jedu svježe ili u soku. Rijetko jedu kobasice i bijeli hljeb, ali pržena jaja često, kao i razne đakonije od tijesta.

Crni ražani hljeb, med i kaša vijekovima su bili najvažnija namirnica u ruskim seoskim i gospodskim trpezama. Čaj se pije oduvijek, najčešće ruski (ivan čaj) sa kriškom limuna i kockicom šećera. U sovjetsko vrijeme najčešće se doručkovao sendvič sa buterom i “kolbasom”, koja liči na parizer. Danas se u velikim količinama jede mlad sir, svjež ili kao palačinkice “sirinki”, uz pržena jaja ili omlet.

Kada treba mnogo da se radi prije ručka - Rusi pojedu ovsenu kašu kuvanu u mlijeku. Djeca ne vole kašu, ali je to česta hrana u vrtićima i školskim menzama. Ruski mališani vole palačinke, pa su bline obavezan vikend-doručak.

Multinacionalne kompanije su se godinama trudile da promjene navike ruskih potrošača i nudile su instant kafu, kornfleks-pahuljice, sendviče i ostalu industrijsku hranu, ali ruski doručak je ostao obilan - sa svježim voćem i povrćem, mladim sirom, medom, kao i čajem.

Ponedeljak:

Pržena jaja

Najčešći doručak u ruskim porodicama su pržena jaja. Vole i omlet, ali više jedu jaja pržena na oko - “glaznaja”. Uz jaja ne jedu pasulj i kobasice kao Englezi, već mlad sir, paradajz i krastavac, a u žumance umaču stolični ražani ili crni borodinski hljeb.

Utorak:

Kaša

Od najranijeg djetinjstva djeci se za doručak daje kaša koja je zdrava i lako zasiti. Može biti od ovsa, heljde ili prosa, a negdje je nazivaju i “mliječna supa”. Da se ne bi stvorile “komočke” (grudvice) sprema se tako što se u šerpu stavi mlijeko, pa kada provri, dodaje se zrnevlje i neprestano miješa. Kaša će biti gotova za pet minuta, sklanja se sa ringle i dodaje buter, pa ponovo miješa. U kašu mogu da se dodaju so ili šećer, voće ili kockice čokolade.

Srijeda:

Pita od mladog sira

Ovo je zdrava verzija, jer se pravi od mladog sira, a sprema se u tiganju što olakšava posao. Oko 400 grama sira se usitni viljuškom i pomiješa sa dva jajeta dok se ne napravi krem. Dodaju se pola kašičice soli, dvije kašike šećera i tri kašike brašna. Najjednostavije je peći u tiganju na tihoj vatri, pa kada se ispeče jedna strana - okrene se na drugu. Jede se odmah.

Četvrtak:

Bline

Najstariji ruski recept koji se jede cijele godine, a slavi u martu kao Maslenica. Palačinke imaju korijen iz paganskog vremena kao kult sunca i nisu francuski izum. Jedu se slane sa mladim sirom, slatke sa medom ili voćem.

Petak:

Vareniki

Ovo su u stvari knedle, a Rusi ih obožavaju. Kada se kaže “peljmeni” misli se na one punjene mljevenim mesom, dok su “vareniki” obično slatke. „Vareniki” se prave tako što se 400 grama mladog sira pomiješa viljuškom sa dva jajeta i dvije kašike šećera (ako će se jesti slatke). Dodaje se brašno (četiri-pet kašika) dok tijesto ne prestane da se lijepi. Tijesto se dijeli na nekoliko dijelova i svaki se formira u lopticu koja može da se razvuče i puni, recimo, voćem. Kada voda proključa sipaju se jedna po jedna i kuvaju nekoliko minuta dok ne isplivaju. Služi se sa sosom od voća ili jedu slane.

Subota:

Šarlotka

Pita od jabuka je savršen doručak za subotu, a može da se jede i kao dezert. Recept je iz 19. vijeka i prirema se tako što se četiri jajeta pomiješa sa šoljom šećera. Dodaju se 250 grama brašna i prašak za pecivo. Na pleh se raširi tijesto i poređaju četiri jabuke isječene na tanke kriške. Peče se na 180 stepeni najmanje pola sata. Na kraju se pospe cimetom.

Nedjelja:

Sirinki

Knedle od sira se peku u tiganju, pa su brzo gotove. Prave se od mladog sira, jajeta i malo brašna, kao i so i šećer po ukusu. Iz tijesta se vade loptice i oblikuju u male medaljone pa peku u tiganju. Jedu se sa džemom, pavlakom, sirom...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije