Hrana i piće

Super recepti za sladoled

Super recepti za sladoled
Super recepti za sladoled

Tokom toplih ljetnih dana zna se ko nam je najbolji slatki prijatelj - sladoled koji nas u momentima paklenih vrućina osvježava poput plivanja u moru.

Kada poželite sladoled, ne morate da trčite do prve prodavnice već ga možete sami napraviti u svojoj kuhinji i to bez specijalnog aparata, a mi vam donosimo pet jednostavnih recepata kojima možete obradovati sebe i svoje ukućane. Pustite mašti na volju pa sladoled ukrasite lijepo ili ga stavite u šarene kornete.

BANANKO: Za ukusan voćni osvježavajući sladoled potrebni su vam od sastojaka dvije banane, dvije naranče, 400 g milerama, 400 g slatke pavlake i šećera po volji.

Priprema: Oguliti naranče i banane, izmiksati ih štapnim mikserom uz dodavanje šećera. Izmiksano voće izmiješati s mileramom i umućenom slatkom pavlakom. Dobro izmiješati i staviti u zamrzivač na dva sata. Od ove količine izađe otprilike 1,5 l sladoleda.

DINJA ŠTAPIĆI: Za ovaj voćni sladoled vam od sastojaka treba manja dinja, jedan dl vode, 1/4 čaše šećera, kašika svježih listova matičnjaka i 1/4 čaše soka od limuna. Priprema ide na sljedeći način: usitnite dinju i odstranite koštice. Pomiješajte sve sastojke i mikserom napravite voćni pire. Smjesu raspodijelite u nekoliko čaša i zabodite štapiće u sredinu, pa stavite u zamrzivač.

LEDENI KIVI: Kako biste napravili egzotičan sladoled od sastojaka su vam potrebni: 3/4 čaše vode, čaša šećera, četiri kivija, 1/2 svježeg soka od limete.

Priprema: Isjeckajte kivi na komadiće. Iscijedite limete. Pomješajte sve sastojke i izmiješajte mikserom. Voćni pire ulijte u čaše za kalup i zabodite štapiće, ukoliko vam tako odgovara. Držite u zamrzivaču šest sati.

KREM: Potrebno je: četiri jajeta, sedam kašika šećera, dva šlaga, dva dl mlijeka, dva dl slatke pavlake, čokolada za kuvanje.

Priprema: jaja umutite sa šećerom i dva vanilin šećera. Umutiti dva šlaga sa dva dl mlijeka i dodati u smjesu s jajima. Zatim umutiti dva dl slatke pavlake, dodati u smjesu i sve promiješati. Istopite čokoladu i pomiješajte. Ohladite i uživajte!

RUMKO: Za sladoled s okusom ruma trebaju vam tri šlag pjene, troje jaja, tri kašike šećera u prahu i, naravno, malo ruma.

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Izmiješajte bjelance i dodajte tri kašike šećera u prahu. U drugu zdjelu stući tri šlaga i dodavati jedno po jedno žumance. Spojiti obe smjese, dodajte ruma i sladoled je gotov kad se ohladi u zamrzivaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije