Hrana i piće

Susam: Zrnca puna zdravlja

Susam: Zrnca puna zdravlja
Foto: Ilustracija | Susam: Zrnca puna zdravlja

Iako mnogi ne znaju, susam zaslužuje da stoji rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama.

Može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a donosimo i neke od najistaknutijih dokaza prednosti susama.

Posuta po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.

Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5.000 godina.

Sjemenke susama mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna.

Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E. Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži).

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu.

Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani  sezamin i sezamolin. Takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

Upotreba

Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Vraća kalcijum

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je idealna namirnica. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

RECEPT

Piletina sa susamom

Sastojci

  • 2 pileća filea
  • senf
  • vegeta
  • brašno
  • 2 jajeta
  • 3 kašike susama
  • 3 kašike prezli

Priprema

Meso isijecite na trake, a zatim ih premažite senfom i začinite vegetom.

Piletinu uvaljati u brašno, umućena jaja, a onda i u mješavinu susama i prezli. Pržite u zagrijanom ulju, a onda ih vadite na papirni ubrus da upije višak masti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije