Hrana i piće

Hrana slika kulture naroda

Hrana slika kulture naroda
Hrana slika kulture naroda

Na festivalu u Bajmoku izvorne specijalitete pripremalo 30 učesnika kulinara

Miris štrudli, krofni, tarane sa divenicom, paprikaša i drugih đakonija, koje su se spremale na starim "smederevcima", vratio je minulog vikenda Bajmočane i brojne goste u neka davna vremena, kada je zajednički ručak imao posebno mesto u životu svake porodice.

U okviru Dana bunjevačke kulture, po 10. put održan je Festival bunjevačkih "ila" (jela), koji je okupio oko 30 učesnika svih nacionalnih zajednica, među kojima su bile i zajednica Vlaha iz Bora, Nemaca iz Subotice, Ukrajinaca iz Crvenke, Drežničana iz Bajmoka...

- Hrana mnogo govori o jednom narodu, pa tako i o nama Bunjevcima - istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - O ovoj manifestaciji dosta govori i to, da se okupilo puno onih koji kuvaju svoja nacionalna jela, a pripadaju drugoj nacionalnoj zajednici, to je znak da želimo da budemo tu oko stola svi zajedno, da podjelimo ono što nam je vitalno važno, a to je - hrana.

Za kuvarice vrućine nije bilo. Vrijedno su motrile da ručak ne zagori, ne iskipi, ili, pak, nešto ne bude dobro skuvano.

- Mora se mješati i na tihoj vatri kuvati, nema ekspres lonaca i ringli na najvećoj toploti, nego polagacko i strpljivo - posavetovala je baka Mara mlade domaćice kako se sprema divenica. - Ako se i nešto pogriješi, a vi ubjedite ukućane da to baš tako treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije