Hrana i piće

Tajna savršenih čvaraka

Tajna savršenih čvaraka
Foto: Ilustracija | Tajna savršenih čvaraka

Sezona pravljenja čvaraka, kobasica, slanine i ostalih mesnih delicija bez kojih ne možemo zamisliti zimski period samo što nije počela. Mi vam danas otkrivamo tajnu savršenih čvaraka.

Čvarci su naše najbolje grickalice, savršeno pašu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili bijelim lukom su prosto nezamenjivi.

Čvarci se i dan danas na našim prostorima masovno prave, a gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tajnu i baš svoje smatra najboljima. Mi smo za vas prikupili iskustva ljudi širom regiona i otkrili vam njihove tajne savršenih čvaraka.

Većina onih koji godinama prave čvarke se slažu da je najbitnije slaninu rezati na odgovarajuće komade koji ne smiju biti ni preveliki niti previše mali. Ako su komadići preveliki sva mast se neće uspjeti otopiti i kad mast bude spremna za skidanje u njima će ostati još masti. S druge strane ukoliko su čvarci previše mali time ćete smanjiti kvalitet masti.

Ipak, kažu domaćini širom regiona da je najgore što možete napraviti to, da nejednako izrežete salo, a savršena veličina komada trebalo bi da budu oko tri centimetra.

Tokom rezanja čvaraka treba da obratite pažnju i na temperaturu prostorije na kojoj ih režete, što niža temperatura to bolje i zato vam mi preporučujemo da nabavite rukavice bez prstiju i to obavite napolju. Jedna rakijica prije posla da vas zagrije sigurno neće škoditi.

Kad se slanina izreže i stavi u veliku posudu, u prvih pola sata je neophodno stalno miješanje. Za vrijeme topljenja čvaraka je dobro dodati mlijeko da bi čvarci dobili svoju boju. Količina mlijeka koja treba da se doda jeste 1 decilitar na količinu od 10 kilograma slanine, što više mlijeka to će čvarci biti tamniji. Savršeno vrijeme za dodavanje mlijeka jeste kada mast počne da se peni, a komadi slanine još uvijek nisu dobili boju. Dodavanjem mlijeka sprečićete i da se mast previše peni, a samim tim i opasnost od opekotina.

Onog trenutka kad je mast bistra, a čvarci imaju svoju prepoznatljivu boju vrijeme je da ih cijedite. Mnogi tvrde da čvarci ne treba da se sole, jer na taj način gube hrskavost, ali to je opet stvar ukusa.

Duvan čvarci

Jedan od najpoznatijih specijaliteta Valjevskog kraja su svakako duvan čvarci koji su ime dobili jer izgledom liče na isjeckan duvan.

Mnogi valjevski domaćini, recepturu za duvan čvarke kriju i ljubomorno čuvaju, ali je Snežana Đaković sa Agropress sajta odlučila svoju tajnu podijeliti sa svijetom.

Ona kaže da je za duvan čvarke potrebno svinjsko meso druge i treće kategorije (plećka, vrat, rebra) i svježa slanina, s tim da na kilogram mesa dolazi 1,5 kilogram slanine. Svo meso se isiječe na komade približno jednake veličine, prelije se vodom pa se kuva 6-7 sati dok se meso ne počene raspadati. Nakon toga, dobijena „mesna kaša“ se kuva dok ne ispari sva voda i ostane samo mast. Za ovu radnju je potrebno stalno miješanje i lagana vatra. Kad su čvarci gotovi, iste sekunde se cijede i stežu kroz platno, rastresaju i sole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije