Hrana i piće

Tikvice popularna ljetnja hrana

Tikvice popularna ljetnja hrana
Tikvice popularna ljetnja hrana

Tikvice (lat. Cucurbita pepo) su jedna od najpopularnijih namirnica za pripremu hrane tokom ljetnih mjeseci. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene slične velikim krastavcima. Iako botanički spadaju u voće, tikvice pripadaju vrsti cucurbitaceae u koju pripadaju dinje i krastavci, a u kuhinji ih tretiraju kao i sve ostalo povrće.

Tikvice potiču najvjerovatnije iz Amerike, a čovječanstvo ih jede već više od 10.000 godina. Osjetljive su na niske temperature i biljka strada već od slabog mraza. Smatra se da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična su namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu.

Zahvaljujući tome smanjuju rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate. Energetska vrijednost u 100 g tikvica sa korom je 16 kcal/100 g.

Za meku kožu

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim.

Zato, ako imate suvu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite 20 minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

Dio mediteranske kuhinje

Tikvice su sastavni dio mediteranske kuhinje. Imaju manje vode od krastavca, ali mnogo više sadrže vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Posebno je visok udio vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Za jelo se koristi plod, ali i cvijet koji se pohuje (u francuskoj i italijanskoj kuhinji) i poslužuje kao delikatesa. Krupnije vrste su bogate sjemenom iz kojeg se cijedi veoma kvalitetno ulje. Sa tikvicama treba pažljivo rukovati jer i najmanje oštećenje može prouzrokovati kvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije