Hrana i piće

Traže da serviraju specijalitet koji se jede sa salvetom preko glave

Traže da serviraju specijalitet koji se jede sa salvetom preko glave
Traže da serviraju specijalitet koji se jede sa salvetom preko glave

PARIZ - Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se barem jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju dugo zabranjeni specijalitet ortolan.

Riječ je o malenoj ptici pjevačici koju sladokusci, među kojima je bio i bivši francuski predsjednik Fransoa Miteran, jedu skupa s kostima, glave prekrivene salvetom.

Kako prenosi AFP, ptica ortolan, koja nije veća od dječije šake, izbačena je iz evropskih jelovnika 1999.

Navodno je to bilo Miteranovo poslednje jelo pred smrt 1996.

Pripremanje ovog specijaliteta je prilično surovo: ptica se najpre kljuka kako bi dobila na težini, da bi se potom utopila u konjaku i ispekla u rerni.

U tradiciji je da ljubitelji pečenog ortolana tokom jela prekrivaju glavu velikom, bijelom salvetom, što da se ne bi videlo kako pljuju kosti, što da bi zadržali cjelovitost arome. Ima i onih koji tvrde da krpa na glavi služi kako bi se sakrila sramota pred Bogom zbog proždiranja ptice njemu ugodnog glasa.

Ostaje da se vidi da li će francuske vlasti udovoljiti zahtjevu četvorice kuvara, od kojih je jedan svjetski poznati šef Alen Dikas.

Danas je ortolan zaštićena vrsta u Francuskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja. Uprkos tome u ilegalnom lovu ubije se oko 50.000 ptica godišnje.  

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije