Hrana i piće

Turska najveći izvoznik baklave

Turska najveći izvoznik baklave
Turska najveći izvoznik baklave

Od izvoza jedne od najpoznatijih poslastica u ovoj zemlji, baklave, koju izvozi u 63 zemlje, Turska je u posljednjih pet godina ostvarila dobit od 17,5 miliona dolara.

Prema podacima Turskog zavoda za statistiku (TUIK), u periodu između 2010. i 2014. godine Turska je izvezla 564 tone baklave u vrijednosti od 17,5 miliona dolara.

Najveću količinu baklave iz Turske u posljednjih pet godina uvozile su Sjedinjene Američke Države (SAD), i to 330 tona u vrijednosti od 3,5 miliona dolara. Na drugom mjestu je Njemačka, koja je iz Turske zabilježila uvoz baklave u vrijednosti od 1,3 miliona dolara. Njemačku na listi prate Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim Švajcarska, Saudijska Arabija, Australija, Irak, Belgija i Francuska. 

Predsjednik Udruženja proizvođača baklave i slatka (BAKTAD) Mehmet Jildirim, kazao je kako se u Turskoj godišnje proizvodi 950 tona baklave, a prosječna godišnja potrošnja baklave u ovoj zemlji po stanovniku iznosi 4,4 kilograma. 

Inače, baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i naizmjenično sitno ribanog tijesta tirita. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zalije se agdom, kuhanom smjesom vode i šećera.

Baklava je tradicionalno jelo i na Balkanu, kao i na Orijentu. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te se priprema za Bajram, dok se u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije priprema za Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije