Hrana i piće

Ukusi i mirisi piva nemaju granice

Ukusi i mirisi piva nemaju granice
Ukusi i mirisi piva nemaju granice

Artem Vinogradov je zvanični somelijer kraljevskog bavarskog piva i član Kluba pivarskih somelijera u Njemačkoj. Da, dobro ste pročitali - somelijer piva.

Ovo je relativno mlado zanimanje, postoji 12 godina, a posao somelijera piva je da prilikom probavanja piva objašnjava ukus, boju, konzistentnost i način proizvodnje.

Pivarima objašnjava koje sorte imaju, neka su gorka, neka slatka, neka imaju ukus čokolade, neka ukus raznih vrsta voća - ukusi i mirisi piva nemaju granice. Pivski somelijer ih sve prepoznaje.

On obilazi i restorane gdje preporučuje koje pivo servirati uz koje jelo. Osnovni rekviziti somelijera su, kao prvo, specijalne čaše, potom oko, nos i, naravno, usta.

DIPLOMA TEK POČETAK UČENJA: Artem ima 37 godina, živi u bavarskom gradu Landshut i u industriji pića je već 17 godina, a od toga 12 godina je radio za razne bavarske pivare.

Više od deset godina radio je za pivaru "König Ludwig International", a od 2012. stekao je diplomu pivskog somelijera. Već duže vrijeme je u poslu distribucije robe široke potrošnje, a trenutno radi kao menadžer prodaje pri "König Ludwig International".

Završio je "Doemens" akademiju u Minhenu, za šta je dobio sertifikat somelijera piva.

"Neophodno je da prođete kurs, te položite sve ispite kako biste dobili diplomu somelijera, ali to je samo početak učenja za ovo zanimanje. Jer, zapravo, učite cijeli život", kaže Vinogradov.

POSAO SOMELIJERA: Naš osnovni zadatak je, kaže, da našim konzumentima objasnimo zašto različite vrste piva imaju različite arome i ukuse, i kako ih mogu razlikovati i opisati ih na profesionalnoj osnovi.

Posao pivskog somelijera jeste prvenstveno da opiše boju, aromu, ukus, te ukus nakon kombinacije sa jelom. Takođe, sugeriše mu koja hrana najbolje ide uz određenu vrstu piva.

Ističe da je degustacija piva poseban proces.

"Mi smo ti koji idemo do tančina, proučavamo boju, pjenu, veličinu mjehurića, aromu, ukus i ukus nakon jela", kaže Artem, dodajući da zaista ne zna koliko je probao piva, ali zna da je dosta.

POHVALE ZA NEKTAR: Omiljeno pivo mu je pivo koje proizvodi pivara za koju i radi, kaltenberg, kako kaže, zbog kraljevskih recepata, kraljevskog kvaliteta, te savršenog ukusa.

"Pivo u BiH je pivo prosječnog kvaliteta, ali najbolji kvalitet ima nektar, za kojeg mislim da je lider na tržištu Republike Srpske. Nektar je zaista dobro pivo i mislim da je to razlog zašto je veoma popularno među potrošačima u RS", priča ovaj simpatični somelijer.

Artem voli i da učestvuje na takmičenjima somelijera, ali uglavnom odlazi na prezentacije piva kao gost, jer uvijek nastoji da nauči što više od drugih, kao i da razmijeni iskustva.

Zanimljivosti o pivu

- Pivo je najkonzumiranije piće na svijetu i treće najpopularnije piće među svim ostalim napicima (poslije vode i čaja). Ljudi širom svijeta obožavaju pivo.

- Nekoliko istraživanja pokazalo da je preporučena dnevna doza piva pola litre i da svakodnevo ispijanje piva može da produži život i učini ga ljepšim.

- Zakon o čistoći piva, donesen 1516. godine, najstariji je zakon na svijetu koji se odnosi na prehrambene proizvode.

- Pivo je čistije od vode jer u njemu ne mogu da prežive nikakvi mikroorganizmi.

- Drevni Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola. Prema Patriku Mekgovernu, arheologu s Univerziteta u Pensilvaniji, radnici u Gizi su dobijali na dan oko četiri litre piva.

- Pivo sprečava stvaranje kamenja u bubrezima. Istraživanje koje je objavljeno u Američkom žurnalu epidemiologije procjenjuje da ako dnevno konzumirate flašu piva, svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40 odsto.

KAKO PRAVILNO TOČITI PIVO

Od somelijera Artema Vinogradova smo naučili i nekoliko korisnih "pivskih trikova": iz koje čaše je užitak ispijanja piva najveći, kako se sipa pivo sa savršenim omjerom pjene, pod kojim uglom, ali i koliko je piva dovoljno.

"Čaša ne smije da bude suva, potrebno ju je prethodno pokvasiti. Znam da se konobari trude da fino ispoliraju čaše za pivo, ali za tim nema potrebe. Kad degustiramo i pijemo pivo, čaša mora biti mokra. Prilikom sipanja piva u čašu potrebno je da to radimo pod uglom od 45 stepeni", kaže Artem.

Ističe da se pivo ne sipa do kraja, već se uvijek ostavi jedan dio u boci.

"Nakon prvog sipanja, potrebno je da pivo u čaši odstoji jedan minut, a nakon toga treba da dospemo ostatak piva iz flaše, kako bi se formirala čvrsta pjena", pojašnjava Artem, dodajući da je pivo idealan pratilac naše tradicionalne kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije