Hrana i piće

Uradi sam: Bajkovite dekoracije za torte

Uradi sam: Bajkovite dekoracije za torte
Uradi sam: Bajkovite dekoracije za torte

Ako vam je dosadio bijeli šlag i kupovni ukrasi za torte i ako želite malo da se igrate dizajnom omiljene poslastice, onda su nove, a jednostavne i zanimljive ideje za dekoraciju prava stvar za vas.

Da biste dobili prelijepu tortu, koja izgleda kao da je ukrašavao pravi profesionalac, potrebno vam je malo dobre volje i nešto od materijala koje ćemo predstaviti u nekoliko ideja, a konačni proizvod je slatko umjetničko djelo.

1. Pucketava folija

U svrhu dekoracije možete upotrijebi pucketavu zaštitinu foliju (foliju s balončićima), a  sve što treba da uradite jest da napravite omiljenu tortu, koja mora biti okrugla. Zatim rastopite čokoladu, dovoljno je 200 grama, a dok se ona topi, vi odmjerite koliko vam folije treba. Omotajte tortu i odrežite tačan omjer, dok visinu treba da ostavite malo veću, pa je raširite na radnoj površini i premažite rastopljenom čokoladom. Ostavite da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim omotajte tortu. Ostavite još 10 minuta, pa pažljivo uklonite da se ne bi izgubio oblik čokolade. Isjeckajte omiljeno voće i poredajte na vrh torte i vaša poslastica je spremna.

2. Maštovitost od citrusa

Kora narandže i limuna najčešće završi u kanti za otpatke, ali umjesto da je bacate, možete je naribati i sačuvati za dekoraciju torte i deserta. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti organske naranče i limun, dobro očistite koru voća prije upotrebe. Okolo torte ili na nju možete staviti kolutove citrusa, a preko njih narendajte kore i pustite mašti na volju.

3. Cvjetna rapsodija

Torta dobija romantični šmek kada je ukrašena prirodnim cvijećem. Ovaj trend vratio se prvo na svadbama, jer su mnoge mladenačke torte ukrašene prirodnim cvijećem, a spektar je širok - od ruža do suncokreta.

Cvijeće mora biti potpuno spremno za stavljanje na tortu, oprano i očišćeno, i ne smije se tretirati sredstvima koja su nejestiva. Zato se za sjaj i šljokice koriste posebni sprejevi koji su jestivi. Potrebno je cvijeću obezbijediti i vodu, tačnije umetnutni epruveticu s vodom u tortu, kako se cvijeće ne bi osušilo.

4. Torta u laticama

Kada želite tortu kao prekrivenu laticama, možete koristiti nastavak za špric sa zvjezdicom ili običan okrugli nastavak. Po vertikali torte istisnite pufnice mase za ukrašavanje. Koristeći glatki nož, svaku pufnicu razmažite udesno. Odmah pored, istisnite novu kolonu pufnica i ponavljajte postupak sve dok cijela torta ne bude u laticama. Masu za ukrašavanje napravite od  400 g šećera u prahu, 250 g putera na sobnoj temperaturi, jednog vanilin šećera,   dvije do četiri kašike mlijeka i prehrambene boje po potrebi.

5. Kreacije od korneta

Sladoled je omiljeni dječji slatkiš, ali i omiljena poslastica odraslih, pa kornetima može da ukrasite i tortu. Nekoliko korneta rasporedite oko torte, a nekoliko stavite na vrh, tako da dobijete pravo malo umjetničko djelo ili slatki dvorac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije