Hrana i piće

Uskoro bi mogle nestati sve banane?

Uskoro bi mogle nestati sve banane?
Uskoro bi mogle nestati sve banane?

NJUJORK - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija FAO upozorva da se gljivično oboljenje nazvano Panamska bolest, koja je uništila zasade banana tokom 50-tih godina prošlog vijeka, ponovo pojavilo.

Banane, jedna od omiljenih  voćki i četvrta najvažnija prehrambena namirnica na svijetu, mogle bi uskoro izumrijeti, upozorili su predstavnici  (FAO), prenio je Rojters.

Naime, sojevi gljivice Fusarium oxysporum f. sp. cubense napali su zasade banana namenjene za izvoz u Mozambiku i Jordanu.

Naučnici se boje da bi gljivica mogla dalje da se širi i da na taj način  ugrozi usjeve banana najpopularnije sorte Kavendiš (Cavendish).

 Gljivica, koja je pronađena na nekoliko plantaža, uzrokuje neizlečivu Panamsku bolest, zbog koje korenje banane trune.

Tokom 1950-ih prošlog vijeka, gljivice su gotov skroz istrebile sortu banana Gro Mišel  (Gros Michel), koju je nasledila Kavendiš.

Naučnici se boje da bi soj gljiva Tropical Race 4, prethodno ograničen na područje Azije i Australije, mogao proširiti svijetom i izbrisati sortu Kavendiš, baš kao što se prethodno dogodilo s bananama Gro Mišel.

Stručnjaci tvrde da je dovoljan samo mali dio kontaminiranog tla da se gljivica raširi cijelim kontinentom.

 Naučnici istovremeno apeluju na očuvanje divljih banana u Indiji koje su genetska baza za komercijalne banane.

S godišnjom proizvodnjom od 16,8 miliona tona, Indija je najveći svjetski proizvođač banana koje nisu samo slastan dodatak nakon jela ili međuobrok.

Prošlo je 10.000 godina otkako su otkrivene prve jestive banane u Maleziji.

 Za 500 miliona ljudi u Aziji i Africi banana je i glavna prehrambena namirnica, a njeno istrebljenje bi moglo prouzrokovati glad masovnih razmjera.

FAO je zato uputio apel industrijskim proizvođačima, naučnim instituima, državama i međunarodnim institucijama da zajedničkim naporima preduzmu mjere protiv širanja Panamske bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije