Hrana i piće

Vrijeme je da napunite špajz za snježne dane

Vrijeme je da napunite špajz za snježne dane
Vrijeme je da napunite špajz za snježne dane

Ostavljena zimnica je velika blagodet za trpezu u snježnim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti su znamenje svake porodice.

. Iako će domaćica sa smiješkom da vas pogleda kad je upitate za recept, svi se slažu u jednom: pravila za stavljanje zimnice jesu čiste tegle, dobar kvalitet voća i povrća i posebno adekvatna ostava gdje se zimnica odlaže. Ako se zimnica ostavlja u običnim teglama, bez hermetičkih poklopaca, tegle treba čvrsto uvezati celofanom ili pergament-papirom i kanapom. Pranje posuđa i pribora treba obaviti posebno pažljivo. Tegle nakon pranja deterdžentom treba dobro isprati, zatim staviti u veliku posudu s vodom (hladnom ili mlakom), i postepeno zagrijavati dok ne proključaju, a zatim ostaviti u vodi do upotrebe. Sterilizacija tegli se može obaviti i u rerni gdje ostaju do upotrebe, a važno je znati da tegle ne treba brisati.

Da bi se što više očuvali važni sastojci (znatne količine vitamina C) već u početnoj fazi, za pranje i držanje voća ili povrća treba upotrebljavati porculansko ili plastično posuđe, a za sječenje nožiće koji su od nerđajućeg čelika. Postoji mnogo recepata za slatku i slanu zimnicu, a mi vam donosimo tri jednostavna prijedloga.

Šljive sa čokoladom

 Potrebno je tri kg šljiva, pola kg šećera, 100 g crne čokolade, šest velikih kašika ruma. Priprema počinje tako što šljive operete i očistiti od košpica, te ih pospete šećerom i stavite kuvati.

Kad su šljive fino omekšale (nakon dvadesetak minuta), štapnim mikserom ih usitniti, pa pustiti da kuvaju još par minuta. Zatim dodati čokoladu i rum, te stalno miješati dok se čokolada ne otopi. Kuvati još desetak minuta i pekmez je gotov. Sipati pekmez u teglice ugrijane u rerni na 100°C, okrenuti ih na čep i pustiti pet minuta da se stvori vakuum. Vratiti u normalan položaj i ohladiti.

Tikvice u tegli

Potrebna su četiri kg tikvica, šest kašičica krupne soli, veća čaša ulja, 250 ml jabukovog sirćeta, 200 gr šećera, malo peršuna i bijeli luk po ukusu. Tikvice operite, ne guliti ih, narežite na krugove u debljini od oko 1 cm pa onda na četvrtine. Zalijte tikvice hladnom vodom da su prelivene i ostavite da odstoje četiri sata. Nakon stajanja ih procijedite i zalijte s marinadom tako što ste sve sastojke spojili, dodajte peršun i luk i izmiješajte. Neka odstoje 20 minuta, potom ih stavite u tegle i ostavite ih da se pasterizuju da se vakuumira poklopac.

Tri u jedan

 Potreban je jedan kg paprike, jedan kg kupusa, 0,5 kg sitnog crvenog luka, 0,2 l sirćeta, 0,6 l vode, kašika šećera, kašika soli, na vrh kašičice vinobrana. Papriku očistiti i izrezati na četvrtine ili po želji, tako i luk. Kupus izrezati na kriške. Složiti u teglu red po red povrća i tako sve do vrha. Na vrh staviti plastični pritiskivač da se povrće ne podigne. Izmiješati sirće, vodu, so, šećer i vinobran da se sve otopi i sipati na povrće u tegli. Poklopiti i ostaviti. Drugi dan doliti po potrebi tekućine ili dodati još povrća. Tada dobro zatvoriti i spremite s ostalom zimnicom. Koristiti nakon otprilike mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije