Hrana i piće

Zbog ovih namirnica imate naslage na stomaku

Zbog ovih namirnica imate naslage na stomaku
Zbog ovih namirnica imate naslage na stomaku

Salo na stomaku najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda, ali i zdravlja. Najbrže se taloži, a najsporije uklanja.

Osim vježbi i promjena životnih navika, prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji na masne naslage na stomaku jeste izbjegavanje namirnica koje “hrane” salo najkritičnije zone.

Ovo je pet najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća:

 Gazirana pića

Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

 Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, kao i suhomesnati proizvodi imaju malu hranljivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču tijelo da nakuplja masti u području abdomena.

Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu da sadrže polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije