Hrana i piće

Znate li kako je nastao burek?

Znate li kako je nastao burek?
Foto: N.N. | Kako je nastao burek

Vjerovatno ste i sami čuli priču, prežvakaniju od bureka samog, o tome da se burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite.

Burek je sastavni djo gastronomske kulture Balkana. Iako se tradicionalno jede kao užina, uz obavezni jogurt, mlađa populacija nerijetko ga konzumira kao dobrodošlo sredstvo za utoljavanje gladi pri povratku iz izlaska.

Tad se obično nađe neko ko ima potrebu da obavijesti druge da burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite.

Jednim dijelom, zagovornici takve teze su u pravu. Naime, u Bosni i Hercegovini burek je zaista naziv za jelo od vučenog tijesta punjenog mesom – mljevenim ili sjeckanim, najčešće spiralnog oblika.

Ostala jela, koja se prave na isti princip, a imaju različite nadjeve, nazivaju se pitama, koje obično uz sebe imaju apoziciju u zavisnosti od vrste nadjeva: sirnica, zeljanica, tikvenica, krumpiruša… Problem je, međutim, što takva podjela važi samo u BiH.

Kako je burek osvojio Evropu

Burek potiče iz Turske, štaviše, stariji je od Turske i vjeruje se da su to jelo pravili još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji.

Etimološki, povezan je s turskim korjenom bur-, koji znači "savijati". Upravo zato, u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadjeva i oblika: od malih smotuljaka nazvanih sigara böreği (cigara – burek), polumjesečastog çiğ börek (sirovi burek) prženog u ulju pa sve do uobičajenog su böreği (vodeni burek), koji je najsličniji onom koji se pravi na Balkanu - u obliku velikog kruga koji se reže na četvrtine.

Turci su svojim osvajanjima proširili burek širom Bliskog Istoka i Balkana pa su burek tako počeli da prave i arapski beduini, a preuzeli su ga i Jevreji Sefardi, koji su se u većem broju naselili u Otomanskom Carstvu nakon što su ih hrišćani proterali iz Španije.

Na zapad, burek je dospio do zemalja Magreba (gdje je poznat kao brik), a i do sjeverne Italije, gdje su ga i opet prenjeli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadjevom, poput marmelade od mandarina). Na istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio veliki dio bivšeg SSSR-a, dospjevši tako posredno i u neke sjevernoevropske kuhinje (litvansku, poljsku).

Na tom ogromnom području, burek se puni najrazličitijim nadjevima – od uobičajenog mesa, sira, spanaća, sve do neobičnijih, poput kiselog kupusa, leblebije, tunjevine – a postoji i prazni burek.

Niš – mjesto rođenja jugoslovenskog bureka

Na područje bivše Jugoslavije burek dolazi krajem 15. vijeka kad je u Nišu stvoren recept za "okrugli burek".

Niš će se tako okititi titulom "pradomovine balkanskog bureka", a od 2004. godine tamo se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svijetu.  Najmanji je ispečen u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 metara kvadratnih i bio težak 200 kg. Nažalost, organizatori nisu imali sredstava da plate put zvaničnicima Ginisove knjige rekorda, koji bi time potvrdili njihov uspeh.

Recept za burek

Kad u Google ukucate ovaj upit, dobićete obeshrabrujućih 639.000 rezultata i zaista je teško opredijeliti se samo za jedan i znati da je on baš pravi.

Najbolje je da probate onaj već "isprobani" recept od nekog vašeg poznanika, ili ako imate sreće da vam recept da vaša omiljena buregdžinica.

Za vas smo izdvojili jedan recept sa interneta koji ima puno dobrih i pozitivnih komentara.

Sastojci 

Tijesto

  • 350 gr brašna
  • 1 jaje
  • 3 g soli
  • 150 ml vode
  • 50 ml ulja

Mesna masa

  • 500 g mljevene junetine
  • 100 ml vruće vode
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 češanj bijelog luke
  • 10 g soli
  • 3 g bibera

Priprema

Tijesto

  1. Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto.
  2. Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute. 
  3. Ovoliko kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka.  Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.
  4. Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno da li želite da razvlačite kora za 2 bureka odjednom ili sve posebno.
  5. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom. 
  6. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi ili sat vremena ili više u frižideru. Tjesto može da vam stoji i preko noći u frižideru. 

Mesna masa

  1. Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu.
  2. Bijeli luk možete da izostavite ako ne volite njegov ukus. 
  3. Kada ste dobro pomiješali ostavite u frižideru bar sat vremena.

Razvlačenje i posipanje

  1. Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način. 
  2. Npr, malom oklagijom i onda rukama ali vi možete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama. 
  3. Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.  
  4. Podjelite meso takođe na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da rasipate meso po kori. 
  5. Pospite sa malo ulja, dvije do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane. 
  6. Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.
  7. Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta prije pečenja.
  8. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite burek 15 minuta zavisno od pećnice. 
  9. Pred kraj pospite burek sa  samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca. Vratite u pećnicu na samo jednu minut da se zapeče.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije