Hrana i piće

Znate li napraviti humus

Znate li napraviti humus
Znate li napraviti humus

Humus je jedno od najukusnijih jela koje se može pripremiti od leblebije. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz ribu, meso ili povrće.

Sastojci:

* 300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak)

* 3 kašike tahinija

* 1 veći limun

* malo bijelog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)

    po ukusu so

* 4 kašike maslinovog ulja

* malo kumina

* za dekoraciju aleva paprika

Priprema

1. Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. Nikako ne koristiti pečene leblebije, samo sirove.

2. Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).

3. Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. (Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, u tom slučaju po želji možete dodati i maslinovo ulje.) Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmješati. Humus stavite u posudice koje se zatvaraju . Prije zatvaranja možete da dekorisati alevom paprikom, usitnjenim orasima ili po želji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije