Jet set

Đoković u dobrotvornoj akciji na Danu dječijih prava

Đoković u dobrotvornoj akciji na Danu dječijih prava
Đoković u dobrotvornoj akciji na Danu dječijih prava

MONTE KARLO - Najbolji teniser svijeta Novak Đoković rekao je večeras u Monte Karlu da je fondacija na čijem je čelu svoju misiju i viziju usmjerila na unapređenje uslova u kojima odrastaju djeca u Srbiji.

Đoković je učestvovao u dobrotvornoj akciji kojom je obilježen 20. novembar, Dan dječijih prava, i bio dio simbolične ceremonijalne šetnje za prava djece u organizaciji fondacije "Peace and sport", čiji je ambasador.

"Bio je ovo jedan simboličan, ali prigodan i lep način da obeležimo 20. novembar i da ukažemo javnosti na potrebu da se poštuju prava deteta, ne samo danas, ne samo sada, već uvek. Čast mi je što sam bio deo počasne šetnje u Monte Karlu. S druge strane, fondacija na čijem sam čelu svoju misiju i viziju usmerila je na unapređenje uslova u kojem deca u Srbiji odrstaju, obrazuju se i formiraju kao ličnosti", izjavio je Đoković.

Srpski teniser želio je da na ovaj način pruži još jedan doprinos 25. godišnjici od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, kao sportista, ali i kao predsjednik i osnivač Fondacije Novak Đoković.

"Do sada smo uložili oko dva miliona evra u projekte, izgrađujemo predškolske objekte, investiramo u projekat jačanja porodice, a uskoro nas čeka otvaranje najvećeg objekta kojeg smo rekonstruisali nakon poplava. Samo u njega će biti uloženo oko 650.000 evra kako bi ispunio sve standarde i bio bezbedno mesto za igru i rad sa decom", istakao je Đoković dodajući da "zna da i drugi čine mnogo na ovom planu".

"Drago mi je da raste svest o pravima mališana. Čovečanstvo duguje deci najbolje što ima, to nije fraza, već realnost, i treba stvoriti uslove da oni napreduju, razvijaju se i ostvaruju svoje snove. Mi se za to borimo, a ovim putem pozivamo i sve druge ljude dobre volje da nam se u tome pridruže", poručio je Đoković.

Osim srpskog tenisera, akciju su podržali princ Albert od Monaka, kao i sportske legende Sergej Bubka, Hišam el Geruž, Pernila Viberg i drugi.

Svjetski dan djeteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima djeteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima djeteta, koju je Srbija prihvatila.

Svjetski dan djeteta obilježava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema djeci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se djeca suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije