Jet set

Grle ih i lju­be uprkos pro­to­ko­lu

Grle ih i lju­be uprkos pro­to­ko­lu
Grle ih i lju­be uprkos pro­to­ko­lu

Le­bron Džej­ms, ame­ri­čki ko­šar­kaš, ko­ji je to­kom fo­to­gra­fi­sa­nja sa bri­tan­skim prin­com Vi­li­ja­mom i nje­go­vom su­pru­gom Kejt pre­kršio kra­ljev­ki pro­to­kol, za­grliv­ši voj­vot­ki­nju od Kem­bri­dža, ni­je prvi ko­ji je po­ka­zu­ju­ći srda­čnost za­ne­ma­rio pra­vi­la.

Na­ime, u apri­lu ove go­di­ne aus­tra­lij­ski pre­mi­jer To­ni Ebot za­grlio je prin­ca Vi­li­ja­ma to­kom nje­go­ve po­sje­te Sa­ve­znom par­la­men­tu.

Još je­dan Aus­tra­li­ja­nac "oglu­šio" se na pro­to­kol. Iako je to bi­lo sad već da­vne 1992. go­di­ne, i da­lje se pam­ti da je po­li­ti­čar Pol Ki­ting za­grlio bri­tan­sku kra­lji­cu Eli­za­be­tu.

I ame­ri­čka "prva po­ro­di­ca" po­ne­kad za­bo­ra­vi na pra­vi­la. Ta­ko je Mi­šel Oba­ma sta­vi­la ru­ku pre­ko kra­lji­či­nih le­đa to­kom nji­ho­vog prvog su­sre­ta 2009. go­di­ne.

Ipak, po­zna­ti glu­mac Mi­ki Ru­ni krše­nje pro­to­ko­la po­di­gao je na je­dan vi­ši ni­vo. Na­ime, on je 2007. go­di­ne bio to­li­ko slo­bo­dan da je kra­lji­ci po­lju­bio ru­ku, ali mu ona ap­so­lu­tno ni­šta ni­je za­mje­ri­la.

Ina­če, za one ko­ji ne zna­ju, pos­to­je stro­ga pra­vi­la pri su­sre­tu sa čla­no­vi­ma kra­ljev­ske po­ro­di­ce, od to­ga ka­ko ih po­gle­da­ti, obra­ti­ti im se pa do to­ga ka­ko ih poz­dra­vi­ti.

Me­đu­tim, ovaj pro­to­kol po­ti­če još iz da­vnih vre­me­na ka­da su kra­lje­vi ima­li sko­ro bo­žan­ski sta­tus, što da­nas i ni­je slu­čaj.

"Još od sre­dnjo­vje­ko­vnih vre­me­na sma­tra­lo se da su kra­lje­vi ti ko­ji su pos­tav­lje­ni od stra­ne bo­go­va, ta­ko da su i oni bi­li je­dna vrsta bo­žan­stva i za­hije­va­li su da ih ta­ko i tre­ti­ra­ju", ka­že do­ktor Kejt Vi­li­jams, is­to­ri­čar­ka sa Uni­ver­zi­te­ta Royal Hol­loway iz Lon­do­na.

Ka­že da su čla­no­vi kra­ljev­skih po­ro­di­ca tre­ti­ra­ni kao lju­di ko­ji su dru­ga­či­ji od os­ta­lih "smrtni­ka", a sa­mim tim taj odnos ih je či­nio gran­dio­znim.

Ne­za­vi­sni odbor Par­la­men­ta FBiH mo­raće da obra­zloži svoj pri­je­dlog za kan­di­da­ta di­re­kto­ra FUP-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije