Jet set

Knjiga koja je uzdrmala kraljevsku porodicu

Knjiga koja je uzdrmala kraljevsku porodicu
Knjiga koja je uzdrmala kraljevsku porodicu

Nova, eksplozivna knjiga u kojoj se tvrdi da je Kraljica majka "bila dementna i sklona piću" posljednjih 20 godina svog života uzdrmala je britansku kraljevsku porodicu, iako još nije zvanično objavljena.

Naime, knjiga je zapravo biografija i priča o životu Vilijama Talona, koji je godinama radio kao stjuard za Kraljicu majku. On je romanopiscu Tomasu Kvinu još za života prepričao neke dogodovštine iz Bakingemske palate, koje je on odlučio pretočiti u knjigu, tako što je napisao Talonovu biografiju.

Da je knjiga "ustalasala" britansku javnost, svjedoči i to da je Margaret Rodes, bliska kraljičina rođaka, već dala intervju u kojem je tvrdnje o pokojnoj kraljici, majci kraljice Elizabete Druge, nazvala "odvratnim i besmislenim", prenosi Daily Mail.

"Uvijek sam mislila da su ljudi poput Kraljice majke toliko značajni da da bi neko čak i pomislio da napiše takve besmislice", izjavila je Rodesova u intervjuu za britanske medije.

Ona je, konkretno, govorila o knjizi "Bili iza zadnjih stepenica; Kraljevski život Vilijama Talona", koju je napisao Tomas Kvin, a koji je iznio sjećanja Vilijama Talona na život u kraljevskoj porodici.

Naime, knjiga, koja će biti objavljena u martu 2015. godine, govori o životu Vilijama Talona, gdje ga Kvin opisuje kao "šarmantnog, zabavnog i ekstremno promiskuitetnog"

Talon, koji je bio poznat i kao Bili, bio je sin trgovca, a za Kraljicu majku je radio više od 50 godina.

Talon, koji je umro 2007. godine, radio je za nju i u trenutku njene smrti 2002. godine. Inače, Kraljica majka je umrla u 101. godini.

"Kao dječak, odrastao je u siromaštvu u Koventriju. Bili je je oduvijek želio da radi za kraljevsku porodicu i smatrao je to vrhuncem njegovog života", stoji u uvodu knjige.

"Još kao tinejdžer je slao pisma kraljevskom domaćinstvu, moleći ih da ga zaposle. Bio je, najblaže rečeno, šokiran kada mu je došao pozitivan odgovor od kraljevske porodice, kada je i zvanično počeo da radi za njih", stoji u knjizi.

I dok je za ostatak britanske javnosti kraljevska porodica bila simbol povučenosti i skromnosti, Bili je upoznao i njenu drugu stranu.

"Bili je, došavši tamo, shvatio kako je kraljevska porodica drugačija od one koja se predstavljala u javnosti, jer je tu bilo svega; opijanja, pušenja, psovanja i grubih šala na račun drugih", stoji u knjizi.

Prema Bilijevim sjećanjima, kraljevska porodica se znala i grubo našaliti, a posebno zajedljiva u tim šalama bila je Kraljica majka.

"Ovo je djelimično zato što je oduvijek imala dobar smisao za šalu, a djelimično i zato što je posljednjih 20 godina bila tako 'šašava' da se to graničilo sa dementnošću", prenosi Kvin Bilijeve riječi.

Takođe, u knjizi se tvrdi da je Kraljica majka obožavala Talona jer je uvijek znao da dobro "pomiješa" džin i tonik, u kojem je ona oduvijek uživala, a zadnjih godina više nego što bi trebalo.

S druge strane, gospođa Rodes kaže da ova knjiga sadrži toliko besmislica, pa i tu o džinu i toniku, koji Kraljica majka nije pila:

"Ona je preferirala miks džina i martinija i uvijek je sama sebi pripremala piće, a te priče o opijanju su besmislice. Ona je bila jedna divna žena, koja je bila toliko obrazovana da je mogla da priča sa sagovornikom o svemu; od rododendrona do persijske poezije", rekla je Rodesova na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije