Jet set

Na današnji dan umro Džim Morison

Na današnji dan umro Džim Morison
Na današnji dan umro Džim Morison

Na današnji dan, 3. jula 1971. u 27. godini života preminuo je Džim Morison, frontmen poznatog benda The Doors.

Džejms Daglas Morison je rođen u Melburnu, na Floridi, 8. decembra 1943. godine kao sin admirala američke ratne mornarice Džordža Stivena Morisona i Klare Klark Morison. Kao dijete, 1947. svjedoči saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku, gdje je, navodno, vidio kako duša mrtvog indijanca ulazi u njega, te ga vodi kroz život. Ovo iskustvo će nositi sa sobom čitav život, što će biti inspiracija njegovih brojnih pjesama.

Studira kinematografiju na UCLA-u i tamo upoznaje klavijaturistu Reja Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi Rick and the Ravens. Morison nije znao svirati nijedan instrument, ali je pisao sve tekstove, te pridonosio komponiranju tako što bi već u ''glavi'' imao melodiju za svoj tekst.

Smrt Džima Morisona, 3. jula 1971. godine u Parizu i danas je ''misterija''. Govorilo se o srčanom udaru uzrokovanim prekomjernim korištenjem droga, a mrtvog ga je u kadi njihovog zajedničkog stana u Parizu pronašla njegova djevojka Pamela Suzan Korson.

Sahranjen je na pariskom groblju Pere-Lachaise, njegova djevojka Pamela umrla je tri godine nakon njega, takođe u 27 godini života od predoziranja heroinom.

Džim Morison se nakon smrti pridružio takozvanom Klubu 27, koji čine poznati muzičari koji su svoj život okončali sa samo 27 godina. Osim Morisona, s 27 godina umrli su i Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn, Ejmi Vajnhaus, kao i Brajan Džons iz Rolling Stonesa.

Kad su Džimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Rej Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Džim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Džima navodno vidjeli živog u Africi. Cijeloj misteriji je pomogao i potajni sahrana Džimovih posmrtnih ostataka na pariskom groblju Pere-Lachaise.

Nakon dvadeset godina progovorio je i Džimov prijatelj, fotograf Alen Runi, koji je prijavio Morisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Daglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim ''kraljem guštera''. Runi je organizovao Džimovu tajnu sahranu kojem je prisustvovalo samo pet ljudi. On tvrdi da je Džim Morison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo drogirajući se sa svojom djevojkom.

Morison je ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena. Oliver Ston je 1991. snimio film The Doors. Film se temelji na životu  Morisona kojeg tumači Val Kilmer. Prvi izbor za ulogu Morisona je bio pjevač grupe The Cult, ali kako je on odbio ponudu uloga je pripala Kilmeru. Oliver Ston je zajedno s Morisonom pohađao UCLA, piše Radiosarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije