Jet set

Odbijen novi zahtjev za zatvaranje slučaja Polanski

Odbijen novi zahtjev za zatvaranje slučaja Polanski
Odbijen novi zahtjev za zatvaranje slučaja Polanski

LOS ANĐELES - Kalifornijski sud odbio je najnoviji zahtjev reditelja Romana Polanskog za zatvaranje 37-godišnjeg slučaja seksualnog napada na maloljetnicu.

U obrazloženju odluke, sudija Višeg suda u Los Anđelesu, Džejms Brendlin, navodi da se sud ne može baviti tvrdnjama reditelja da je lažno optužen kao ni njegovim zahtjevom za zatvaranje slučaja jer se on i dalje vodi kao bjegunac koji je napustio zemlje nakon što je 1977. priznao krivicu za nezakoniti seks sa maloljetnicom.

Advokati Polanskog su tražili da se održi ročište na kom bi predstavili nove dokaze u korist teze da je 81-godišnji reditelj žrtva neprofesionalnog ponašanja suda i tužilaštva.

Sudija Brendlin je naveo da Polanski ima mogućnost da se vrati u Kaliforniju i lično predstavi činjenice.

Reditelj "Kineske četvrti" i "Rozmarine bebe" je optužen 1977. godine za silovanje 13-godišnje devojčice u Los Anđelesu.

Polanski je priznao krivicu za seks sa maloljetnicom, ali je pobjegao iz SAD u Francusku prije presude iz straha da bi mogao da bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegovi advokati godinama pokušavaju da izdejstvuju odbacivanje slučaja, ali američki sudovi insistiraju na njegovom povratku u Kaliforniju.

On je 2009. proveo 290 dana u kućnom pritvoru u Švajcarskoj dok su vlasti razmatrale njegovo izručenje SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije