Jet set

Princ Čarls i Kamila obilježili 10. godišnjicu braka

Princ Čarls i Kamila obilježili 10. godišnjicu braka
Princ Čarls i Kamila obilježili 10. godišnjicu braka

LONDON - Britanski prestolonasljednik, princ Čarls i njegova supruga Kamila obilježili su danas 10. godišnjicu braka, prenosi Anadolu Agency (AA).

U dvorcu Balmoral, rezidenciji kraljevske porodice, 66-ogodišnji Čarls i 67-ogodišnja Kamila su proslavili godišnjicu braka.

Vjenčali su se 9. aprila 2005, a događaj je obilježila privatna i skromna zabava, što je daleko od vjenčanja Čarlsa i princeze Dajane 1981, čije je vjenčanje pratilo nekoliko miliona ljudi širom svijeta.

Tokom 2005. većina Britanca Kamilu je smatrala krivom za okončanje braka između Čarlsa i Dajane. Ipak, Kamilino učešće u humanitarnom radu popravilo je tu sliku u godinama koje su uslijedile.

Čarls i Kamila upoznali su se ranih '70-ih, a oboje su tvrdili kako imaju zajednički smisao za humor te gajili ljubav prema ruralnom načinu života. Kamil se nedugo nakon upoznavanja Čarlsa udala za Endrua Parkera Boulsa.

U isto vrijeme, Čarls, koji je već bio u svojim tridesetima, oženio je 12 godina mlađu Dajanu Spenser. Uprkos braku sa Dajanom, koja je ubrzo postala miljenica građana Velike Britanije, Čarls je nastavio svoj odnos s Kamilom. 

"U mom je braku bilo troje ljudi, a ja ne volim gužvu", kazala je jednom prilikom Dajana, koja je na sebe preuzela dio krivice za razvod od Čarlsa.

Dajana i Čarls odvojeno su živjeli od 1992. da bi se razveli 1996. Uporedo s tim, i Kamila se razvela od svog supruga.

Ona i Čarls intenzivno su se počeli družiti u javnosti nakon smrti princeze Dajane, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. Tokom 1999. mediji su objavljivali zajedničke fotografije princa i Kamile, a prvi javni poljubac objavljen je 2001.

Vjenčanje koje je bilo zakazano za 8. april 2005.  moralo je biti odgođeno zbog tadašnje sahrane pape Ivana Pavla II.

Dan kasnije, britanska javnost je prvi put imala priliku da svjedoči jednostavnom vjenčanju u kraljevskoj porodici koje se održalo u gradskoj dvorani u Vindzoru, u blizini Londona. Na vjenčanju je bilo 30 gostiju, uključući i sinove Čarlsa i Diane, Vilijema I Harija.

Iz poštovanja prema princezi Dajani, u kraljevskoj porodici je odlučeno da Kamila neće postati princeza od Velsa, pa je dobila titulu vojvotkinje od Kornvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije