Jet set

Sofisticiran stil za hladne dane

Sofisticiran stil za hladne dane
Sofisticiran stil za hladne dane

Jesen je stigla, a i zima će nam uskoro pokazati svoje oštre zube, pa stoga već treba da potražite komade odjeće koji će vas ugrijati.

Jakna za jesen, ne samo da je nužna, već je to komad odjeće koji će upotpuniti vaš stil. Prvenstveno treba odabrati jaknu ili kaput u kojem ćete se osjećati toplo i ugodno. U trend ove jeseni i zime, kada su jakne i kaputi u pitanju, treba krenuti iz pozicije onoga što je zajedničko za dame i gospodu.

Krojevi su veoma jednostavni, bez naglašenog struka, skoro bez akcenta, većinom sa malom kragnom ili bez nje.

Što se tiče boja, uglavnom su to tamnije boje, dužine do struka ili do pola bedara. U prvi mah rekli bismo strogo definisano, ali inspirisano vojničkim, istraživačkim ili slobodnim bajkerskim duhom.

Prevedeno, traži se sofisticirana, scenski dotjerana, filmska ležernost u jednom tonu.

Boje su mahom crna, te vojnička zelena i zagasita boja pijeska. Kopčanja ravna s rajsferšlusom, te dvoredna sa dugmadima, tzv. mornarska. Mali krzneni detalji, uglavnom oko vrata ili kapuljače, i uglavnom vještački, kao i većina materijala od kojih su izrađeni kompletni odjevni predmeti.

Ali, ne treba se zanositi, razlog nije ljubav prema životinjama, već prema većem profitu. To krzna i kožu ponovo dovodi na najvišu poziciju ikad.

Treba naglasiti da su se ponovo na velika vrata vratile pelerine. Dakle, jednostavni ogrtači prvenstveno za žene.

Pelerine daju eleganciju svakoj odjevnoj kombinaciji, a istovremeno su tople i udobne. Uglavnom u jednom tonu i uglavnom u nekoj od tzv. zemaljskih boja, jednostavnog kroja bez suvišnih detalja. Na koncu, zaključak je da ove jeseni i zime svoj jednobojni odjevni komplet završimo jednobojnom jaknom ili kaputom jednostavnog kroja, koji svodi i figuru i tonalitet na najjednostavniji mogući nivo.

Ove sezone se ne štitimo samo od hladnoće, već i od kiša.

 

Davor Sladaković, modni dizajner

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije