Ljepota

12 grešaka koje radimo u teretani

12 grešaka koje radimo u teretani
Foto: N.N. | 12 grešaka koje radimo u teretani

Nekoliko mjeseci prije ljeta svi odlučimo krenuti u teretanu ili početi intenzivnije vježbati. To može nekada otići u ekstreme i pretjerivanja što vodi to toga da opremu koristimo na neispravan način ili zaboravljamo na hidratizaciju i odmor.

U nastavku otkrijte 12 grešaka koje morate izbjegavati u teretani kako biste spriječili povrede i bolove.

Pretjerivanje

Ako tek krećete u teretanu krenite polako, od naglog i intenzivnog početka vježbanja imaćete više štete nego koristi i vjerovatno ćete narednih sedam dana provesti kod kuće s upalom mišića.

Preskakanje odmora

Ovdje mislimo na odmor za vrijeme vježbanja, ali i cijele dane odmora između vježbanja koji su nužni za obnavljanje mišića.

Nedostatak znanja

Nemojte misliti da su sve sprave jednostavne za korištenje. Ako ste tek krenuli u teretanu obavezno pitajte trenere koji tamo rade da vam pokažu kako ispravno koristiti svaku od sprava.

Neispravne tehnike vježbanja

Vježbe koje ne uključuju sprave takođr mogu biti opasne ako se ne izvode ispravno. Posebno kada su u pitanju čučnjevi koje rijetko ko voli raditi pa u teretanama svakodnevno viđamo bezbroj varijanti čučnjeva koje su neispravne.

Kopiranje tuđeg treninga

Ovo je jako česta pojava. Sasvim je normalno da promatramo što drugi rade u teretani, ali nemojte slijepo kopirati tuđi trening. Svi su u teretani s različitim ciljevima i potrebama, stoga prilagodite trening sebi.

Rutina

Ako mjesecima radite iste vježbe u teretani vjerovatno u jednom trenutku više nećete vidjeti napredak, stoga se konsultujte s trenerom i uvodite novitete u rutinu svakih nekoliko mjeseci.

Zanemarivanje nekih grupa mišića

Pogreška koju mnogi rade je to da se fokusiraju samo na velike grupe mišića zbog čega manje grupe mišića pate što može dovesti do povreda i bolova.

Preskakanje zagrijavanja

Svi želimo instant rezultate, ali zagrijavanje je nužno za uspješan trening i vidljive rezultate. Izdvojite barem petnaestak minuta za kardio vježbe zagrijavanja.

Zanemarivanje prehrane

Nemojte misliti da samo zbog toga što vježbate možete jesti nezdravu hranu. Isto tako nemojte se podvrgavati rigoroznim dijetama. Zdrava i raznovrsna prehrana i dovoljan unos proteina nužni su za vidljive i održive rezultate.

Zanemarivanje hidratizacije

Voda je ključ svakog treninga. Obavezno se hidratizirajte za vrijeme i nakon treninga kako biste izbjegli neugodne upale mišića.

Istezanje

Istezavanje prije, za vrijeme i nakon treninga nužno je za pravilan trening. Ako zaboravljate na istezanje, uvedite pilates ili jogu u svoju semičnu rutinu.

Pogrešna oprema

Ako nosite nekvalitetnu obuću, imaćete više štete nego koristi od bilo kakvog oblika treninga. Razmislite koje su vaše potrebe i nabavite kvalitetan par patika za teretanu i trčanje.

(Elle.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije