Ljepota

5 trikova za nanošenje sjenke za oči

5 trikova za nanošenje sjenke za oči
5 trikova za nanošenje sjenke za oči

Nanošenje sjenke, odnosno sjenčenje očiju najkompleksniji je dio klasičnog make-upa, ali narednih 5 trikova olakšaće taj posao i svaku 'amaterku' pretvoriti u izvanrednu vizažisticu.

Naučite kako majstorski, a lagano koristiti sjenku za oči i dobiti pogled kojem će se svi diviti.

Sjenčenje očiju najkompleksniji je dio klasičnog make-upa, piše Zadovoljna.hr.

1. Nanesite podlogu bež boje koja će istaknuti boju sjenke na prirodan način. Mnogi vizažisti kažu da treba koristiti bijelu bazu, odnosno podlogu za sjenku - uz nju će se sjenku itekako primijetiti na očima, ali će izgledati pomalo vještački. Za što prirodniji izgled bolje je koristiti podlogu bež boje na kojoj će boja sjenke biti sličnija boji sjenke kakva je u kutijici nego da koristite bijelu bazu. Uz to što naglašava boju sjenke, podloga produžuje trajanje šminke na očima.

2. Koristite veliku ovalnu četkicu za nanošenje svih boja i namaza sjenke. Tako ćete si pojednostaviti šminkanje jer nećete morati baratati sa više četkica. Nanesite baznu boju preko cijelog kapka, a zatim koristeći svaki put drugi kraj ovalne četkice nanesite druge nijanse na dijelove kapka koje želite istaknuti kako biste dobili dubinu. Boje dodatno stopite jednu s drugom (tzv. Blendanje) vrhovima prstiju.

3. Napravi dubinu koristeći samo jednu sjenku. Da bi vaše oči izgledale bogato i kompleksno našminkane, ne morate koristiti više boja sjenke. Dovoljno je imati sjenku u čijoj je strukturi kompleksna mješavina pigmenata, odnosno sjenku koje sadrži nekoliko tamnijih i svijetlijih tonova koji se prelivaju jedan u drugi, a u sebi može imati i čestice bisera te daje efekat dimenzije. Takvim sjenkom lako ćete dobiti efektan make-up za koji će se činiti kao da ste se trebali dosta potruditi.

4. Koristite "post-it" cjeduljice želite li stvoriti pravilan rub senke. Za bogatije šminkanje očiju sjenkom i one koji žele da sjenka ima jasan, pravilan spoljni rub pripomogne 'post-it' cjeduljicom koju treba zalijepiti na spoljnom rubu oku te ćete tako lakše oblikovati jasnu liniju sjenkom u uglu kapka. Poslije šminkanja nježno odlijepite cjeduljicu.

5. Koristite sjenku umjesto tuša za diskretno i mekšu crtu uz ivicu trepavica. Ovaj trik naročito je pogodan za dnevnu šminku. Vrh špicaste četkice, odnosno kistića za šminkanje lagano namočite u vodi, nanesite sjenku te izvucite crtu uz sam rub trepavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije