Ljepota

Albino modeli koji su poharali svijet

Albino modeli koji su poharali svijet
Foto: Ilustracija | Koni Čiu

Prema uvriježenim kriterijumima ljepote koji podrazumijevaju zdravo, mlado, mršavo, bijelo tijelo bez ijedne anomalije, a kamoli koje bore ili bubuljice, albino modeli su zapravo antifashion ikone. Međutim, modni svijet se rapidno mijenja i jedinstvenost koju smo do juče zvali nedostacima postaje sve više prihvatljiva. Albino modeli su predivni, ali drugačiji i remete ustaljene koncepte.

Stiven Tompson

Stiven Tompson, model koji ima albinizam prvog tipa, bio je lice "Givenchy" proljećne kolekcije. Njegovo stanje, kako objašnjava, potiče od nasljeđivanja dva gena koji sprečavaju njegov organizam da proizvodi pigment, a može prouzrokovati sljepilo. Tompson jeste slijep na jedno oko, ali ga to ne sprečava da u Njujorku radi sa djecom koja imaju problema s vidom, a od kojih mnogi imaju albinizam. U jednom intervjuu je izjavio kako mu je drago što ta djeca ne znaju da je model, jer se modelingom ne bavi zbog novca, nego zbog umjetnosti koju vidi u tome.

Prvi put je došao u dodir s poslom profesionalnog modela kada je imao 17 godina, kada ga je agent zaustavio na ulicama Njujorka. Njegova prva snimanja su bila za "Spin" i "W", a tokom snimanja za "Spin" upoznao je kreativnog direktora modne agencije "Givenchy", čije je postao i zaštitno lice.

Sada ima 35 godina, a modelingom se bavi s vremena na vrijeme. Za jedan američki magazin je izjavio kako biti model nikada nije bio njegov san, te da su njegove stvarne strasti muzika i slikanje.

Koni Čiu

Koni Čiu je bila prvi svjetski albino model. Rođena je u kineskoj porodici 1969. godine u Hong Kongu, kao četvrto dijete i jedino dijete s albinizmom. Zbog Koninih očiju i kože, osjetljivih na svjetlost Sunca, njena porodica se preselila u Švedsku kada je imala sedam godina, gdje je odrasla baveći se umjetnošću i novinarstvom. Sa 24 godine je započela svoju karijeru kao model, radeći s francuskim dizajnerom ŽanPolom Gutierom. Sada se pored modelinga bavi i pjevanjem nastupajući u džez klubovima. Koni se u mladosti borila s nesigurnošću u sebe zbog svog albinizma, ali ono što joj je pomoglo da se izbori s tim, kako kaže, bio je dan kada su joj sestre uzbuđeno saopštile da su vidjele ženu koja izgleda kao ona, koja je bila visoka i lijepa. Koni je danas zahvalna toj ženi, koju nikada nije upoznala, na tome što joj je pomogla da pronađe ljepotu u svom albinizmu.

Šon Ros

Šon Ros je plesač, glumac i profesionalni model. Rođen je 1991. godine u Njujorku, a poznat je po tome što je bio prvi muški profesionalni albino model. Predstavljen je u mnogim kampanjama velikih magazina i modnih kuća, kao što su britanski "GQ" , italijanski "Voug" i "Paper", a radio je i za Aleksandra Mekvina i "Givenchy".

Ros je afričkoameričkog porijekla, rođen u Njujorku, a tokom odrastanja se nosio sa mnogo diskriminacije zbog toga što je albino. Nakon što je pet godina plesao u plesnoj školi "Alvina Ejlija", sa 16 godina je otkriven na Youtubeu i odmah je prešao u modnu industriju.

Iako je profesionalni model, s vremena na vrijeme radi i kao glumac. Radio je s režiserima poput Džulijana Serija, Džejsona Lasta i Ele Manor. Pojavljivao se u spotovima Kejti Peri (E.T.), Bijonse ("Pretty Hurts" i "Party") i u kratkom filmu Lane del Rej "Tropico". Postao je i lice firme "Ford" sa sloganom "Budi jedinstven".

Nastja Zidkova

Nastja Zidkova ili KIMI, kako je u modnoj industriji znaju, rođena je u Moskvi 1997. Iako je relativno početnik, već je potpisala ugovor s tri velike agencije "Lilas Model Management" (u Moskvi), "City Models" (u Parizu) i "Zucca" (u Tokiju). Niko osim nje u njenoj porodici nije albino, što je uslovilo mnogo rada na tome da zavoli sebe onakvu kakva jeste. Nastja priča ruski, engleski, francuski i latinski, a u jednom intervjuu je otkrila da voli japansku kulturu, pravo, pjevanje, sociologiju i psihologiju.

Ava Klark

Ava Klark je rođena 2008. godine i već radi za velike magazine kao što su "Denim" , "Boom" i VIP . Rođena u afričkoameričkoj porodici, izdvajala se svojom svijetlom kožom i plavom kosom. Nekoliko mjeseci nakon njenog rođenja, doktori su ustanovili da Ava ima albinizam te da će najvjerovatnije ostati slijepa i da neće moći pohađati regularnu školu, ali Ava je u narednim godinama dokazala doktorima da nisu u pravu. Njeni omiljeni hobiji su "Fun Run" maratoni, gimnastika i balet, a naočale nosi rijetko, samo kada je drugi podsjete na to. Uspjela je dokazati i da ono što mnogi smatraju fizičkim manama, neko će drugi vidjeti kao ljepotu. Zahvaljujući svojoj svijetloj koži, kosi i očima, proputovala je svijet radeći s fotografima kao što su Lens Gros, Vil Sterling i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije